Ondernemen

Fietsmerk VanMoof biedt fans stukje bedrijf te koop aan

06 oktober 2017 12:45 Aangepast: 06 oktober 2017 12:46
Van Moof wil veel harder groeien

Klanten van fietsenmerk VanMoof kunnen vanaf deze week aandelen kopen van het bedrijf. VanMoof hoopt met de crowdfunding minimaal 1 miljoen euro en maximaal 2,5 miljoen euro op te halen. Het geld is nodig om te groeien.

Lange tijd waren oprichters Ties en Taco Carlier er trots op dat ze hun bedrijf VanMoof met eigen geld konden laten groeien. Maar het succes van de bijzondere fietsontwerpen en de grote ambities vragen om investeringen die de broers niet meer uit eigen zak kunnen financieren.  Ze stapten van het principe af om helemaal vrij te kunnen ondernemen door volledig eigenaar te blijven.

Substantieel

Deze week werd bekend dat het Amsterdamse investeringsbedrijf Slingshot 4 miljoen euro in VanMoof steekt. Slingshot krijgt hiervoor een 'substantieel minderheidsbelang in VanMoof dat groter is dan 10 procent en kleiner dan 50 procent'. Nu komt daar een crowdfundactie onder VanMoof-fietsers bij.

Het bedrijf stuurde deze week een brief naar alle klanten waarin ze worden uitgenodigd als eerste te investeren. VanMoof hoopt vooral op aandeelhouders die nu al eigenaar van een van hun fietsen zijn, maar ook anderen kunnen een belang nemen. Op vragen van RTL Z geeft het bedrijf geen antwoorden: het wil tot aanstaande dinsdag niet meer vertellen om zo de eigen klanten die willen investeren als eerste te kunnen laten instappen.

Winkels

VanMoof wil het geld gebruiken voor verdere groei. Zo moeten er winkels bij komen in vier tot vijf steden en wil het bedrijf inzetten op productontwikkeling. De fietsen zullen, zoals ze nu zijn, stadsfietsen blijven. Hoewel aan het bekende designmodel weinig zal veranderen, zullen de functionaliteiten worden uitgebreid, lieten de broers eerder deze week weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van