Ondernemen

Ondernemer koopt bedrijf terug van Rabo na mislukt avontuur in Irak

17 juli 2016 10:00 Aangepast: 30 juli 2017 23:00
Vader Frans en zoon Tom Koop voor een van hun machines. Beeld © Koop

Ondernemer Frans Koop heeft het heft weer in eigen handen. Onlangs kocht hij het door zijn grootvader opgerichte bedrijf Koop Bronbemaling terug van de Rabobank.

Zijn beslissing om het familiebedrijf dat werd opgericht door zijn grootvader weer terug te kopen, is niet van de een op de andere dag genomen, vertelt hij: "Op een gegeven moment gaat het niet meer en dan heb je de keuze: doe je het of doe je het niet?" Hij besloot het wel te doen, omdat hij zich verplicht voelt tegenover zijn 23-jarige zoon Tom en het personeel, waarvan sommigen al 40 jaar voor het bedrijf werken. Zoon Tom studeert nog, maar werkt ook in het bedrijf van zijn vader.

Het bedrijf is gespecialiseerd in bronbemaling, het droogleggen van bouwputten van parkeergarages, riolering en tunnels. "Daar is genoeg werk in Europa, zeker nu ook de opvang van regenwater een probleem begint te worden", legt Koop uit. "Overal waar gebouwd wordt onder de grondwaterspiegel is bronbemaling nodig."

'Te veel hooi op de vork'

Koop verkocht in 2008 80 procent van zijn aandelen aan Rabo Participaties, hij bleef als minderheidsaandeelhouder en directeur wel actief bij het bedrijf. De problemen die hem deden besluiten Rabobank weer uit te kopen, begonnen volgens hem toen de nieuwe eigenaren te hard wilden groeien.

"De omzet moest verdubbelen en om dat te bereiken kwamen we in het buitenland terecht, onder meer in Irak en Qatar. Daarbij is te veel hooi op de vork genomen. Het zijn landen waar je niet kunt werken omdat de mensen niet betrouwbaar zijn", vertelt hij terwijl hij onderweg is naar Berlijn om een nieuwe klus binnen te halen.

Thumbnail

Een van de machines van Koop die bij de bouw van de stuwdam in Irak werden gebruikt (foto: Koop)

Vooral het project in Irak, waar Koop een stuwdam in de Eufraat bij Najaf ging bouwen, ging finaal de mist in. Koop schat het verlies op zo'n 10 miljoen euro, onder meer omdat de specialistische machines die er met moeite naar toe verscheept werden, niet meer teruggehaald kunnen worden. "Na eindeloos gedoe met vergunningen zijn de machines wel toegelaten, maar die krijgen we er nooit meer vandaan. Dat is 'hebbes' voor hen."

'Weg uit het Midden-Oosten'

Ondanks dat Koop al bij het aannemen van de opdracht in 2011 geen heil zag in de klus, heeft hij zich er niet mee bemoeid: "Als minderheidsaandeelhouder kon ik het niet tegenhouden. Als de meerderheid iets besluit, is er niets aan te doen."

In eerste instantie ging het nog wel, maar op een gegeven moment werd het zo onveilig dat er geen Nederlanders meer naar toe gingen: "Ook in dat gebied is het oorlog en dat zal ook altijd wel zo blijven", vreest Koop. 

Thumbnail

Het project bij Najaf in december van 2015 (foto: Koop)

Hij wil niets meer doen in het Midden-Oosten, ook al zijn andere landen wel veilig. "Ik wil alleen maar werken met solide bedrijven, zodat ik zeker weet dat ik m'n geld krijg", zegt de ondernemer in onvervalst Twents. "Ook uit Qatar zijn we al vertrokken, we hebben alleen nog een project in Abu Dhabi. Maar het zijn landen waar je niet kunt werken, vanwege de mentaliteit van de mensen."

'Rabobank stroeve organisatie'

Met een orderportefeuille gevuld voor de komende drie tot vier maanden ziet hij voldoende mogelijkheden om in Nederland en Duitsland te groeien, al moet hij toegeven dat het uitkopen van Rabobank niet omlijst wordt door 'rozengeur en maneschijn'. 

"De samenwerking ging jarenlang probleemloos, maar als ondernemer moet je soms zeggen: "Ik spring in het water óf niet." Dat besluitprocessen bij de bank veel langzamer gingen, was hem een doorn in het oog: "Daar liep ik tegenaan ja, die besluiteloosheid in zo'n stroeve organisatie."

Relatie met Rabo voorbij

"Toen het minder ging en Rabo tegen hem zei dat ze niet wisten hoe het verder moest, heb ik gezegd: "Ik wil zo ook niet verder en ik neem het materiaal over." De gebouwen waren nog in zijn bezit. Het uitkopen van Rabobank betekent meteen dat de relatie verbroken is. De bank wil geen zaken meer met Koop doen, iets waar de ondernemer begrip voor heeft. 

"Ik zit 36 jaar in het vak en weet goed waar ik over praat. Ons werk is erg ad-hoc; iemand heeft last van water tijdens het bouwen en belt ons, daarom ben ik nu ook op weg naar Berlijn”, vertelt hij vol vertrouwen.

De grootste les van de periode dat Rabobank aan boord van zijn bedrijf was is voor hem dat 'je geen omzet moet zoeken'. "Schoenmaker blijf bij je leest, ga geen dingen doen die je niet kunt, zoals de betonbouw bij de stuwdam in Najaf", kijkt hij terug op de mislukking in Irak. "Ik heb er zand overheen gedaan, ik ben er klaar mee."

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van