Shell en partners Eneco en Mitsubishi willen af van bijna de helft deel van hun belang in twee windparken bij Borssele en zoeken hiervoor investeerders. De twee parken zijn de eerste van vijf die de komende jaren voor de Nederlandse kust moeten verrijzen.
Het consortium van de drie bedrijven wil van 45 procent van hun belang af en dit geld steken in nieuwe, duurzame projecten. Een woordvoerder van Eneco mailt in antwoord op vragen dat 'de partijen zich op geen enkele manier willen terugtrekken uit het project'.
Het zoeken naar en aantrekken van 'aanvullende investeerders' maakt onderdeel uit van een bredere verkenning, zegt hij. "We kijken naar hoe dit project en toekomstige offshore windprojecten op lange termijn het beste gefinancierd kunnen worden."
Ruimte voor nieuwe projecten
Volgens de woordvoerder ontstaat er door het aantrekken van nieuwe investeerders 'financiële ruimte om in nieuwe duurzame projecten te investeren'. "Ieder lid van het consortium wil op de lange termijn bijdragen aan de energietransitie, het verbreden van de financiële basis achter projecten helpt de continuïteit van deze projecten te vergroten."
De vierde partner, bouwer Van Oord, zou niet van plan zijn om zijn betrokkenheid in de windparken, die in 2020 klaar moeten zijn, te verkleinen.
Zie ook: Shell wint aanbesteding en gaat mega windmolenpark Noordzee bouwen.
Vijf enorme windparken
Het consortium waar Shell in zit won vorig jaar de aanbesteding van de parken. In totaal komen er vijf windparken op de Noordzee, die zullen gaan horen tot de grootste ter wereld. Ze moeten voor 2023 gebouwd zijn.
Elk windpark heeft een capaciteit van 700 megawatt, dat is per park voldoende om een miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. De ontwikkeling van Borsele II en IV voor de Zeeuwse kust kost zo'n 1,4 miljard dollar.