Ondernemen

Zzp'er wil collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid

15 december 2015 06:30 Aangepast: 04 augustus 2017 09:30
Beeld © anp

Bijna 90 procent van de zzp'ers wil meedoen met een collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Centraal Beheer Achmea. Op dit moment kunnen zzp'ers zo'n verzekering nog niet afsluiten en moeten ze dit zelf regelen. Een groot deel van de zelfstandigen doet dit niet. Dat geldt niet alleen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), maar ook voor een rechtsbijstandsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Niets geregeld
Slechts 37 procent van de zzp'ers heeft een AOV en 36 procent heeft een rechtsbijstandsverzekering. Jeroen Sakkers van ZZP Barometer: "Een groot deel van de zzp’ers heeft niets geregeld op het gebied van arbeidsongeschiktheid, terwijl dat juist één van de grootste risico’s als ondernemer. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, al hebben zij vaak nog wel een financiële buffer of familie, vrienden en kennissen waarbij zij in geval van nood terecht kunnen."

De meeste zzp'ers, 59 procent, vinden het afsluiten van een verzekering te duur. Daarnaast hebben freelancers vaak zelf een buffer en vinden zij het niet nodig om zichzelf te verzekeren. Een derde reden waarom zzp'ers geen verzekering afsluiten komt doordat zij vinden dat zij niet zoveel risico lopen en dat het dus onnodig is.

Thumbnail

Wel mogelijkheden
Die uitkomst is opvallend, want driekwart vindt het belangrijk om zich wel tegen risico’s te verzekeren. Eén van de respondenten zegt: "Er gelden hoge toelatingseisen, ouderwetse opvattingen over de markt en de producten zijn disproportioneel duur."

Dat is helemaal niet waar, zegt Sakkers: "Wat veel zzp’ers niet weten, is dat er zijn wél betaalbare, flexibele en simpele marktoplossingen zijn. De zzp’er kan dus niet met een beschuldigende vinger blijven wijzen naar de verzekeraar: bij professioneel ondernemerschap hoort ook het nadenken over dit soort essentiële zaken. Wel zou de verzekeraar meer en vaker richting zzp’ers moeten informeren over dit soort mogelijkheden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van