Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Klachtenregen over zzp-verzekering arbeidsongeschiktheid

27 januari 2016 17:14 Aangepast: 03 augustus 2017 16:00
Beeld © anp

Het regent klachten over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers. Zelfstandigen Bouw, een belangenclub voor zzp'ers in de bouw, maakte een zwartboek van de misstanden.

Wie zzp'er is, is niet automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je in de bouw werkt. Om je toch te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid kunnen zzp'ers terecht bij particuliere verzekeraars.

Addertjes
Maar bij zo'n verzekeraar blijken er vaak addertjes onder het gras te zitten, zegt Zelfstandigen Bouw, die een oproep deed onder haar leden om hun ervaringen te delen. "Velen kunnen de almaar oplopende premie niet meer betalen." Daarnaast worden bepaalde kosten onverwacht niet vergoed, of mensen kunnen zich überhaupt niet verzekeren omdat ze niet gezond genoeg zijn.

Enkele ervaringen die Zelfstandigen Bouw binnenkreeg:

"Ik werk noodgedwongen zonder AOV want ik heb 15 jaar geleden kanker gehad. Alle lichaamsdelen waar kankergezwellen hebben gezeten, worden uitgesloten voor de verzekering."

"Als tegelzetter kan ik me maar tot mijn 60e verzekeren. Hoe moet ik de jaren tot mijn AOW-leeftijd op mijn 67e overbruggen."

En zo is er ook Joris van de Vliet, die in het verleden een eigen timmerbedrijf had, totdat hij na een bacteriële infectie opeens blind en verlamd raakte. Hij dacht dat hij goed was verzekerd, maar dat bleek niet waar. Lees hier het verhaal van Joris

Verzwijging
"Wij zien de laatst tijd vaker dossiers over medische verzwijging," zegt Robert Jan Shamier, jurist bij Zelfstandigen Bouw. "Van verzwijging is sprake als mensen niet álles over hun medische verleden hebben verteld. Het doet er niet toe of zij met opzet iets hebben verzwegen, er gewoon niet aan hebben gedacht of ervan uitgingen dat het niet relevant was. De gevolgen zijn hetzelfde: de verzekeraar kan een uitkering beperken, weigeren of zelfs terugvorderen."

Het gevolg van al deze 'addertjes': een groot deel van de achterban van Zelfstandigen Bouw besluit zich dan maar niet te verzekeren. Volgens de belangenclub had vijf jaar geleden nog tweederde een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Nu is dat nog maar de helft.

Reactie verzekeraars
Het Verbond van Verzekeraars gaf eerder deze maand al aan de gezondheidsverklaring die gebruikt wordt bij het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te herzien. De bedoeling is om onduidelijkheid bij de consument over wat wel en niet gemeld moet worden bij het aanvragen van de verzekering zo veel mogelijk te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van