ZZP

Wiebes schort omstreden zzp-wet half jaar langer op

01 juni 2017 14:57 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Eric Wiebes, demissionair staatssecretaris van Financien. Beeld © ANP

De overheid schort de handhaving van de Wet DBA een half jaar langer op. Dat betekent dat zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers geen boetes of naheffingen kunnen krijgen tot 1 juli 2018.

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, die schijnzelfstandigheid moest tegengaan, werd afgelopen november in de ijskast gezet tot tenminste 1 januari 2018. De handhaving werd stilgelegd tot een 'nieuw moment van herijking'. Echte 'boeven' worden wel aangepakt, benadrukte staatssecretaris Wiebes destijds.

Kwaadwillenden bestraft

Aan die situatie verandert niets. De Belastingdienst blijft optreden tegen kwaadwillenden, oftewel zzp'ers die 'opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan'. De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen, schrijft Wiebes

Het gaat hierbij niet om een zelfstandige bij wie er onduidelijkheid is over de gezagsrelatie, maar om gevallen waarin opdrachtgevers opereren in 'een context van opzet, fraude of zwendel'.

Maar zolang er nog geen duidelijkheid is over nieuwe arbeidswetgeving, krijgen alle overige opdrachtgevers en opdrachtnemers dus nog ruim een jaar geen naheffingen en boetes. Het is aan het nieuwe kabinet om daar keuzes in te maken. Dat moet zzp'ers en hun opdrachtgevers voldoende tijd geven om hun werkwijze indien nodig aan te passen. 

Hoe overleef je de Wet DBA? Redacteur Ann-Lynn Hamelink legt het uit. De tekst gaat onder de video verder.

Hoe werkt de Wet DBA?

Om te bepalen of iemand een zelfstandige is of in loondienst werkt, is de modelovereenkomst in het leven geroepen met de komst van de Wet DBA. Dat is een document waarmee opdrachtgever en -nemer aangeven dat hun samenwerking geen arbeidsovereenkomst is.

Daarbij kijkt de Belastingdienst naar drie dingen: loon, arbeid en gezag - of iemand je mag vertellen wat je mag doen. Er staat al vrij snel een vinkje achter die termen bij de werkzaamheden van zzp'ers, waardoor hij gezien zou worden als werknemer. Daardoor ontstond vorig jaar veel onrust en het zorgde ervoor dat veel zelfstandigen opdrachten misten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van