Toekomstmakers

Ondernemer kan voedselverspilling 'met 75 procent' verminderen

14 oktober 2016 13:17 Aangepast: 30 juli 2017 02:30
Beeld © ANP

Het Wageningse adviesbureau Q-point is uitgeroepen tot het innovatiefste voedselbedrijf van Nederland. Directeur Carel Jaspers vertelt dat hij voedselverspilling tegen probeert te gaan en dat het hem lukt om in restaurants tot 75 procent minder eten weg te gooien.

In de Nederlandse horeca verdwijnt ieder jaar ongeveer 51 miljoen kilo voedsel in de prullenbak. De reden? "We zien bij veel restaurants dat ze eten alvast bereiden zodat ze het sneller kunnen serveren", zegt Jaspers.

Te veel eten

"Maar soms maken ze veel te veel, en moeten er dus aan het einde van de dag veel gesmeerde broodjes worden weggegooid." Jaspers en zijn team richten zich nu vooral op de restaurants in dierentuinen en pretparken. "Daar heb je vaak meerdere horecagelegenheden in één park, en moet er ook nog eens veel eten vooraf bereid worden."

"Vaak schatten ze in dat soort restaurants van tevoren in hoeveel mensen er komen. Dat doen ze aan de hand van het weerbericht, maar ook met de data van schoolvakanties. In de herfstvakantie komen er altijd meer mensen over de vloer."

400 miljoen euro

Maar die inschatting is veel slimmer te maken, denkt Jaspers. "Iedereen die het park in komt, koopt een kaartje of laat zijn seizoenskaart of e-ticket scannen. Je kunt op die manier real-time meten hoeveel mensen er in het park zijn. Als je dat weet, kun je gedurende de dag ook beter inschatten hoeveel broodjes je moet smeren."

"Voor de restaurants in het park is dit heel interessant. Want als ze op basis van die data inschatten hoeveel mensen er naar hun restaurant komen en hoeveel broodjes ze moeten smeren, blijft er uiteindelijk minder eten liggen. Er belanden dan aan het einde van de dag veel minder gesmeerde broodjes in de prullenbak, de restaurants gooien met deze methode tussen de 50 en 75 procent minder voedsel weg."

"Daardoor hoeven ze ook minder eten in te kopen, maar ze verkopen nog steeds evenveel." Het eten dat de Nederlandse horeca ieder jaar weggooit, heeft een geschatte waarde van 400 miljoen euro. "Er is dus een hoop te winnen", zegt Jaspers.

Bedrijfskantines

Hoe Jaspers zijn idee verder gaat uitrollen, weet hij nog niet precies. "We zijn nu met een aantal dierentuinen en pretparken bezig, maar dit zou ook prima toegepast kunnen worden in bedrijfskantines of grote supermarktketens, waar ook veel verloren gaat. Maar waar we over vijf jaar zijn, weet ik nog niet."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van