Business

Groningse ontwikkelaars laten supercomputer bierrecept bedenken

07 november 2016 15:42 Aangepast: 21 februari 2019 08:29
Beeld © IBM

Een biertje brouwen met een recept dat bedacht is door een computer: bij de Groningse afdeling van IBM hebben ze het voor elkaar gekregen. Wat begon met een klein hobbybrouwerijtje op een balkon van het kantoor, begint uit te groeien tot een serieus avontuur.

Morgen wordt een Gronings stadsbiertje, bedacht door supercomputer Watson, officieel gepresenteerd. "IBM London heeft interesse om ook een recept te maken voor hun stad", vertelt mede-bedenker en softwareontwikkelaar Martijn Fokken.

Het project begon op een balkon van het kantoor. Fokken besloot om voor de lol een biertje te brouwen met ingrediënten die de bedrijfscultuur van IBM vertegenwoordigen. Zijn collega’s kozen uit een lijst met 42 karaktereigenschappen er vijf uit.

Groningen wilde ook een eigen biertje

Watson Personality Insights, een computer die omvangrijke databases kan analyseren voor talloze toepassingen, koppelde deze vervolgens aan ingrediënten.

"Dat ging hartstikke goed en het werd een super lekker biertje", vertelt hij enthousiast. Het project, dat als een goede anekdote op de kerstborrel had kunnen eindigen, nam daarna ineens een andere wending. 

"Toen de directrice hierover vertelde bij de gemeente, zeiden ze: 'maar dat moet je ook doen met een biertje voor Groningen!'. Dus toen hebben we besloten om het wat grondiger aan te pakken", vertelt hij.

Thumbnail

(Beeld: IBM)

Het karakter van de stad ontleden

Watson werd weer aan het werk gezet. Dit keer kreeg de computer 60.000 woorden te verwerken uit teksten die gingen over het heden, verleden en de toekomst van de stad. "We wilden het karakter van de stad ontleden. Onze supercomputer heeft wel wat meer in z’n mars dan wat woorden analyseren", zegt Fokken.

Wie al deze artikelen moet kopiëren en plakken, is ook nog wel wat tijd kwijt. Maar daar bedacht de softwareontwikkelaar wat op. "We hebben een programma geschreven dat de teksten automatisch in het programma zet. Vervolgens haalde onze software daar de karaktereigenschappen uit."

Het resultaat van deze uitgebreide analyse: de meest belangrijke karaktereigenschappen van Groningen zijn zelfdiscipline, vertrouwen, resultaatgericht, rebels, interesse in kunst en cultuur en het helpen van anderen.

Thumbnail

(Beeld: IBM)

Bier met havervlokken en cascadehop

Nou: ga daar maar eens een biertje van brouwen. Smaakt natuurlijk naar niks, want dat zijn geen ingrediënten. Dus kroop Fokken met 15 mensen een paar lange avonden achter de computer en importeerden ze samen honderdduizenden proefnotities van honderden bieren in een database. "Gelukkig zijn er mensen die hele poëzieverhalen schrijven over het bier dat ze gedronken hebben", zegt hij.

De supercomputer verzamelde alle collectieve karaktereigenschappen van het bier. Aan de hand van de meest overeenkomstige ingrediënten die aansloten bij dezelfde trefwoorden, ging Brouwerij Martinus aan de slag. "Zij zitten iets verderop in de straat dus dat is handig. En ze waren meteen enthousiast."

Inmiddels is het bier klaar, zijn collega’s hebben het label ontworpen. "Gisteren zijn ze gebotteld. Het biertje bevat onder andere havervlokken en cascadehop. Ik moet mijn flesje nog ophalen maar heb al wel wat geproefd: het is een blond en wat bitter biertje. Heel lekker", zegt hij.

Als het aan Fokken ligt, blijft het niet bij het Groningse stadsbiertje en de goudgele drank in Engeland. "Ik ben op zoek naar een tweede stad in Nederland", zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van