Ga naar de inhoud
Ondernemen

Eindhovense bitcoinstartup CleverCoin verkocht aan Amerikanen

CleverCoin-oprichters Christian de Kok (links) en Karsten Nilsen. Beeld © Freekje Groenemans

De Eindhovense bitcoinstartup CleverCoin wordt overgenomen door het Amerikaanse bitcoinbedrijf Kraken. Zo zorgen de jonge ondernemers ervoor dat hun klanten weer kunnen handelen in de cryptovaluta, nadat de handel maanden stil lag doordat de betaalprovider de voorwaarden veranderde.

CleverCoin ging in 2013 van start en is een Nederlands handelsplatform voor bitcoins. Via de dienst konden gebruikers eenvoudig met onder andere iDeal en Bancontact euro's voor bitcoins ruilen of bitcoins voor euro's.

Handel stilgelegd

Tot halverwege april, toen de handel voor de pakweg 20.000 CleverCoin-gebruikers werd stilgelegd. De samenwerking met de Franse betaalprovider Lemon Way liep spaak toen het eenzijdig en per direct de de voorwaarden aanpaste, zegt Christian de Kok, ceo van CleverCoin tegen RTL Z.

Lemon Way reageerde niet direct op een verzoek om commentaar, 

Door de verandering moesten gebruikers van de bitcoinbeurs opeens voldoen aan strengere verificatie-eisen, zoals het overleggen van loonstroken voor kleinere transacties. Daar was de software van CleverCoin niet op ingericht en bovendien is zo'n strenge controle slecht voor de concurrentiepositie en klantonvriendelijk, zegt De Kok.

Lastig om nieuwe partner te vinden

Met Lemon Way kwamen De Kok en mede-oprichter Karsten Nilsen er niet uit. Dus werd een zoektocht gestart naar een nieuwe betalingsprovider, maar dat bleek nog niet zo simpel. Traditionele financiële instellingen blijken nog steeds huiverig voor bitcoins en zijn gewoon 'wat minder snel', zegt De Kok. Alleen de deal met Lemon Way duurde al een jaar om te sluiten.

Vandaar dat een samenwerking met het Amerikaanse Kraken voor de hand lag. "We hadden zaken met ze gedaan in San Francisco", zegt De Kok. Ook waren er al koppelingen tussen CleverCoicn en Kraken. Ook niet onbelangrijk: Kraken heeft in Europa een samenwerking met de Duitse Fidor Bank, die wordt gereguleerd door BaFin, de Duitse toezichthouder voor financiële markten.

Een overname leek De Kok en Nilsen de beste manier om hun klanten snel weer te laten handelen. Of de overname geen noodgreep was? Niet per se volgens De Kok: "Misschien waren we wel zelf doorgegaan als we snel zelf een nieuwe partner hadden gevonden."

Kraken op overnamepad

Wat Kraken betaalde voor de Nederlandse bitcoinbeurs, willen de bedrijven niet kwijt. Morgen worden de klanten van CleverCoin automatisch overgezet naar het platform van Kraken, waar ze kunnen inloggen en direct kunnen beginnen met handelen.

Met CleverCoin wil Kraken onder andere de positie in Europa versterken. De Amerikanen zijn al een tijdje op overnamepad: eerder dit jaar nam het bitcoinbeurzen Coinsetter en Cavirtex over.

De Kok en Nilson gaan zich nu focussen op hun bedrijf CleverIT, dat ict regelt voor kleinere bedrijven van tussen de 15 en 200 man. Ook zullen ze Kraken nog een tijdje blijven ondersteunen met hun kennis van de Europese bitcoinmarkt.

Of dit het definitieve einde betekent voor hun bitcoinavontuur? "Niet per se, het blijft een interessante markt", aldus De Kok.