Business

Verenigde Deliveroo-bezorgers: 'we willen geen zzp'er worden'

13 september 2017 17:45 Aangepast: 13 september 2017 19:32
Een deliveroo-bezorger, zonder persoonlijke rol in dit verhaal. Beeld © Getty

Deliveroo maakte onlangs plannen bekend om alleen nog met zzp'ers te werken. Boze bezorgers organiseren zich daartegen in de 'Riders Union', ondersteund door vakbond FNV.

De bezorgers die nu nog bij Deliveroo in loondienst zijn, komen in opstand tegen de plannen van hun werkgever. Als hun contract afloopt, willen ze geen kvk-nummer aanvragen. Maar ze willen ook hun baan niet kwijt.

Van de 1500 tot 2000 'riders', zoals de bezorgers bij Deliveroo genoemd worden, hebben zich nu 152 aangesloten bij de Riders Union. De bezorgers werden benaderd door FNV toen de plannen van Deliveroo in augustus bekend werden. 

Brief over cao

FNV stuurt vrijdag een brief naar het bedrijf. "We vragen Deliveroo om aan te tonen dat ze de cao van Transport en Logistiek Nederland naleven", zegt Frederique Zebeda, bestuurder FNV Jong.

Dat doet Deliveroo niet, weet FNV al. En al helemaal niet als ze de overstap op zzp'ers maken. De bezorgers zullen niet meer per uur, maar per rit betaald worden. Voor de kosten van eventuele ongevallen moeten ze zelf opdraaien.

Algemeen bindend

Maar volgens FNV zou Deliveroo de cao wel moeten naleven. "De maaltijdbezorgdienst valt binnen de werksfeer van het beroepsgoederenvervoer", zegt Zebeda. En laat die cao Transport en Logistiek Nederland (TLN) nou net begin augustus algemeen verbindend verklaard zijn

"In overleg met de riders hebben we besloten om Deliveroo hierop aan te spreken", zegt Zebeda. "Zij willen misschien wel flexibel werken en eigen arbeidstijden bepalen, maar ze hebben vaak niet de ambitie om zzp'er te worden."

Gezin onderhouden

Deliveroo-bezorgers, verdeeld over twaalf steden, zijn veelal studenten. "Maar er is ook een groep die van dit werk moet leven en een gezin moet onderhouden", zegt Zebeda.

Ook voor buitenlandse studenten wordt het moeilijk. "Hoe moeten zij door de kvk-informatie heen en hoe weten ze hoe ze loonbelasting moeten betalen?"

Foodora en Thuisbezorgd

FNV heeft tot nu toe geen contact met de directie van Deliveroo. Zebeda: "Maar ik verwacht dat het niet lang duurt voordat we worden uitgenodigd." Als Deliveroo de plannen niet verandert, kijkt FNV welke juridische mogelijkheden er zijn.

Hoe de arbeidsrechten van andere maaltijdbezorgers worden nageleefd, wil FNV nog onderzoeken. Uber Eats werkt vanaf het begin met zzp'ers en Thuisbezorgd en Foodora hebben mensen in loondienst, vaak als uitzendkracht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van