SnappCar gaat zich met de overname van autodeelplatform Tamyca op de Duitse markt begeven. Het Utrechtse bedrijf wil er voor zorgen dat er in 2022 zo'n 5 miljoen auto's in Europa van de weg zijn door het gebruik van deelauto's.
Door de overname groeit SnappCar naar 400.000 gebruikers in Nederland, Denemarken, Zweden en Duitsland. Hoewel het autobezit onder Duitsers groter is dan onder Nederlanders, denkt het bedrijf flink te kunnen groeien in grootstedelijke gebieden als Berlijn, Hamburg en het Ruhrgebied.
Een direct voordeel voor Duitse autodelers is de verruiming van de verzekeringsmogelijkheden. Zij konden hun auto via Tamyca maar voor maximaal 90 dagen verzekeren en voor oudere auto's en oldtimers was verzekeren niet mogelijk. SnappCar kent deze restricties niet.
Sleutelloos
"Voor ons is Duitsland een belangrijke markt waar we al langer mee bezig zijn", zegt woordvoerder Joris Knaapen, die geen uitspraken wil doen over de overnamesom. In juni, toen autoverhuurbedrijf Europcar een belang van 20 procent nam in SnappCar, kondigde het bedrijf al aan dat dit jaar nieuwe markten zouden worden betreden.
Het bedrijf wil onder andere groeien op de Duitse markt door technologische innovaties. Knaapen: "Een voorbeeld hiervan is keyless technologie, waarmee het mogelijk wordt om vanuit de SnappCar app een deelauto zonder sleutel te openen."
'Grootste Europese platform'
Als mensen makkelijk een auto kunnen huren, zullen minder mensen een auto kopen is hun filosofie. Wie alleen snel of last minute een auto wil huren, kan vertraging oplopen. Anders dan bij Greenwheels, waarbij na de reservering via een app direct weggereden kan worden, moeten de verhuurder en huurder eerst samen tot overeenstemming komen.
Knaapen zegt hierop: "SnappCar is een peer-to-peer platform. In de praktijk zien we dat dit geen problemen oplevert."
SnappCar werd opgericht in 2011. Met meer dan 400.000 gebruikers en ruim 45.000 beschikbare auto's op het platform, claimt SnappCar het grootste peer-to-peer autodeelplatform in Europa te zijn. Desgevraagd staan er 'op dit moment geen overnames gepland." In de toekomst wordt het ook mogelijk om je auto internationaal te delen.
'Minder auto's ja, minder verkeer nee'
Het bedrijf zou best eens kunnen slagen in het streven van minder auto's in Europa doordat mensen meer auto's gaan delen. Accountants- en advieskantoor PwC schrijft in een rapport over de autosector in Europa dat het aantal auto's in 2030 mogelijk met 80 miljoen daalt tot 200 miljoen.
Maar, en dat is de keerzijde van de medaille: omdat auto's door deelconcepten beter benut worden, wordt het beslist niet rustiger op de weg. "De wegen zullen alleen nog maar voller worden", aldus onderzoeker Christoph Stürmer van PwC. Dat heeft ook te maken met de ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's, die omdat ze met elkaar kunnen communiceren zorgen voor een veel efficiënter gebruik van de weg.