Ondernemen

Hippe notensnackmaker Justnuts verslikt zich in concurrentie

08 mei 2017 16:01 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Oprichters Thijs van den Munckhof (links) en Erik van Gangelen (rechts)

Justnuts, de hippe maker van notensnacks uit Den Haag, heeft uitstel van betaling gekregen. Oorzaak: het opstappen van grote klant Albert Heijn en toegenomen concurrentie, aldus bewindvoerder Jan Dorrepaal.

Justnuts Organic Treats werd in 2011 opgericht door ondernemers Erik van Gangelen en Thijs van den Munckhof. Uit ergernis over de vele ongezonde tussendoortjes in bedrijfskantines, tankstations en koffietentjes begonnen zij met vrolijk vormgegeven zakjes vol duurzaam geteelde noten en gedroogd fruit. En later met noten- en zadenrepen.

Jumbo, Deen en Marqt

De afgelopen zes jaar slaagden zij erin om hun notensnacks in de schappen te krijgen van delicatessenwinkels als Marqt en supermarkten als Jumbo, Deen en Albert Heijn. Daardoor groeide Justnuts snel uit tot een lieveling van de startupsector.

Met de uitbreiding naar de supermarkten stapten ook investeerders in, 'met een flink bedrag', vertelde oprichter Van Gangelen vorig jaar nog tegen RTL Z. Onbekend is hoeveel zij precies investeerden. Het bedrijf werd eveneens gefinancierd door Triodos Bank.

Ambities

Gesteund door die financieringen maakte Justnuts vorig jaar de stap naar het buitenland, met de ambitie om uit te groeien tot een Europees bedrijf. Omzetcijfers maakte het nooit bekend.

Oprichter Van Gangelen zei een jaar geleden 'een paar honderdduizend tussendoortjes per maand' te verkopen. Gezien de prijsstelling al snel goed voor een retailjaaromzet van enkele miljoenen. Uit de concept-jaarrekening blijkt dat de omzet van het bedrijf zelf vorig jaar 875.000 euro bedroeg.

Verslikt 

Nu blijkt de ambitieuze notensnackmaker zich dus te hebben verslikt. Vorige week woensdag kreeg Justnuts uitstel van betaling, bevestigt bewindvoerder Dorrepaal. Surseance is in de meeste gevallen het voorportaal van een faillissement.

Volgens de bewindvoerder moest de surseance worden aangevraagd als gevolg van het vertrek van een grote klant; Albert Heijn. "Ook werd een aantal grote concurrenten vorig jaar op de Nederlandse markt actief. Door die combinatie ging het bedrijf verlies maken." De aandeelhouders hebben nog wel geld bijgestort, maar wilden niet 'blijven bijspijkeren', aldus de bewindvoerder.

Volgens Dorrepaal is er uitzicht op een mogelijke doorstart, zij het niet onder de eerdere eigenaren. "We zijn momenteel hard bezig met gesprekken met een serieuze partij, maar het is nog te vroeg daar meer over te zeggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van