Ondernemen

Huizenmarkt loopt goed, maar hoeveel verdienen makelaars?

18 juli 2016 18:10 Aangepast: 30 juli 2017 22:00
Beeld © ANP

Dat makelaars de champagne kunnen opentrekken vanwege de aantrekkende vastgoedmarkt wisten we al, maar hoeveel flessen ze met die extra omzet uit 2015 konden nuttigen was nog onbekend. We hebben het even berekend: bijna een miljoen Dom Perignon's (uit 2006).

Hopelijk hebben ze zichzelf in de hand gehouden, want ondanks de toename van het aantal werknemers in de branche, zou dat neerkomen op 109 flessen de man. 

Grote omzetstijging

Vorig jaar steeg de huizenverkoop weer voor het eerst in jaren. Deze trend zet nog even door, want afgelopen week werd bekend dat er tot en met juni ruim 42.800 bestaande koopwoningen zijn verkocht. Daarmee is het oude record uit de eerste helft van 2006 verbroken.

Makelaarskantoren die bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs aangesloten zijn, draaiden in 2015 een omzet van 937,2 miljoen euro. Dat is 140 miljoen meer dan het jaar ervoor. Het aantal fulltime banen steeg met zo'n 9 procent naar 875.

Niet alleen maar positief nieuws

Makelaars verdienden het meest met de bemiddeling. Gemiddeld sloot een makelaarskantoor vorig jaar zo'n 70 deals, tegenover 57 het jaar ervoor. Ook het aantal taxaties groeide: gemiddeld voerden ze er 83 uit en dat zijn er negen meer dan in 2014. De omzet steeg daardoor met 10 procent. Agrarische makelaars hadden vorig jaar wat minder geluk: hun omzet daalde wel (met 5 procent). 

Toch is het niet alleen maar feest op de kantoren: in Amsterdam loopt de courtage die makelaars ontvangen terug, zei de voorzitter van de Amsterdamse makelaarsvereniging tegen het Financieele Dagblad. Normaal rekent de branche zo'n 1 tot 2 procent van de transactiewaarde aan bemiddelingskosten. Omdat woningen in de Randstad de laatste maanden snel verkocht worden, durven kopers over deze prijs te onderhandelen. Er zijn makelaars die echt niets meer in de verkoop hebben, schrijft de krant. Sommigen zouden daardoor failliet dreigen te gaan.

Dat zou de zoveelste tegenslag zijn voor de branche, die afgelopen jaren al in zwaar weer belandde wegens de lastige huizenmarkt. NVM-voorzitter Ger Jaarsma is vooralsnog vooral verheugd over de verbeterde marktomstandigheden. “Het heeft veel behendig ondernemerschap gevergd om door de crisis heen te loodsen. We zijn verheugd dat er nu weer een stijgende lijn zit in de markt, zowel voor de ondernemers zelf als de werkgelegenheid in de sector."

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van