Ga naar de inhoud
Business

Familievete verscheurt grootste visserijbedrijf van Europa

Een medewerker van Parlevliet & Van der Plas laadt haringen op de lopende band in een fabriek op het Duitse eiland Rügen. Beeld © EPA

Visserijgigant Parlevliet & Van der Plas komt na een felle familieruzie voor de helft in handen van topman Diek Parlevliet en zijn kinderen. Dat blijkt uit een vonnis van de Haagse rechtbank.

Parlevliet & Van der Plas (P&P) werd in 1949 opgericht door Dirk Parlevliet en de broers Dirk en Jan van der Plas. Inmiddels is de onderneming met een omzet van 800 miljoen euro en 6000 werknemers het grootste visserijbedrijf van Europa. Beide oprichtersfamilies staan in de Quote500, elk met een geschat vermogen van 290 miljoen euro.

Spanningen

Tot voor kort waren de aandelen in P&P verdeeld over vier familietakken: twee van de familie Van der Plas en twee van de familie Parlevliet. Elk van de takken bezat een kwart van de aandelen. In 2014 sloot de tak van Nico Parlevliet een overeenkomst voor de verkoop van haar belang aan de tak van Diek Parlevliet, beiden oprichterszonen.

Met de verkoop zouden spanningen in de familie moeten worden opgelost. Diek leidt de onderneming al jaren. Nico werkt niet meer voor het visserijbedrijf. Uit stukken blijkt dat Nico's dochter haar vader had voorgesteld een eind te maken aan de spanningen door de verkoop van de aandelen. "Mijn dochter vond dat er heel wat aan de hand was, en ze wilde dat oplossen", zei Nico eerder dit jaar voor de rechtbank.

Emotioneel belastend

De partijen waren aanvankelijk akkoord over een verkoopprijs van 122,5 miljoen euro. Maar op de valreep wilde Nico's tak méér geld voor de aandelen. Volgens de familietak zou zij zijn misleid over de werkelijke waarde: het bedrijf zou mogelijk wel 5 miljard euro waard zijn, en Diek zou dat als bestuursvoorzitter hebben geweten.

Diek Parlevliet en zijn kinderen wilden de aankoop snel afhandelen omdat 'het al lange tijd voortslepende geschil emotioneel zeer belastend is voor alle betrokkenen', en stapten naar de rechter.

De Haagse voorzieningenrechter oordeelde gisteren in kort geding dat Nico's tak de aandelen voor 122 miljoen euro moet leveren aan de tak van Diek. Daarmee krijgen de topman en zijn kinderen dus de helft van de aandelen in het visserijbedrijf in handen. Overigens loopt er nog een bodemprocedure. Daarom mag de nieuwe eigenaar de aandelen voorlopig niet verkopen.

Familietak wil onderzoek

Uit het vonnis van de rechter blijkt dat de tak van Nico wil dat er een onderzoek komt naar 'de hele gang van zaken' bij het visserijbedrijf. Parlevliet & Van der Plas laat weten dat de directie van het bedrijf (lees: Diek) 'betreurt dat dit geschil via de rechter moest worden behandeld', maar 'tevreden is met de uitspraak'. De topman wil het conflict desgevraagd niet verder toelichten.