Ga naar de inhoud
Ondernemen

Arjen Boerstra opent patatkraam op de Zuidpool

Arjen Boerstra met zijn patatkraam op Terschelling. Beeld © www.arjenboerstra.nl

Het klinkt bijna te bizar om waar te zijn, maar de Nederlandse Arjen Boerstra is bloedserieus: hij gaat een patatkraam beginnen op de Zuidpool.

De beeldend kunstenaar is sinds kort bezig met de voorbereidingen voor een patatkraam in Antarctica. Komend jaar gaat hij zijn kraampje bestendig maken tegen de barre kou om op de Zuidpool friet te verkopen.

Hoe hij daar denkt te komen? "Ik wil met de patatkraam deels over land gaan in Zuid-Amerika met de auto. In Chili aangekomen wil ik dan een schip pakken. Grappig eigenlijk hè, de oorsprong van de aardappel ligt in Chili."

Friet verkopen aan aardappelboeren

De beeldend kunstenaar houdt zich al 12 jaar lang bezig met aardappelen, al was dat niet altijd zo. "In 2004 werd ik gevraagd om een tentoonstelling te maken over aardappelen. Dat vond ik heel suf. Als kunstenaar kun je grootse en meeslepende verhalen vertellen en daar voldeed die voorstelling niet aan, dacht ik."

Toch nam Boerstra de opdracht aan en ging als kunstexperiment friet verkopen op een akker, tussen de aardappelboeren. "Dat was een komisch gezicht: ze reden letterlijk met trekkers om mijn kraampje heen." In 2007 zocht hij weer de uithoeken van het land op om frietjes te verkopen: dit keer een desolaat gebied op Terschelling. "Daar verkocht ik nog daadwerkelijk friet ook. Ik had daar een topdag met 25 klanten."

Thumbnail


De patatkraam tussen de boeren. Foto © Arjen Boerstra.

Het doel? Unieke beelden creëren

Maar frietjes verkopen is niet het doel van de beeldend kunstenaar. Hij ziet zijn kraam als een manier om unieke beelden te creëren. "Met een commercieel ding op een plek staan waar geen klanten komen, daarmee creëer je een absurde situatie. Stel er komt een toevallige kijker langs, kun je daadwerkelijk nog eens iemand verrassen. Het kraampje zelf is dus ook niet het kunstwerk: maar de performance wel."

Daarom kiest hij dit keer doelbewust voor Antartica. "Ik ben heel erg benieuwd hoe dat eruit ziet. Mijn kraampje en ik, op een gletsjer, in de kou."

Geen slappe frietjes

Al hoopt hij wel dat er nog klanten langskomen. "Ik bak hele goede frieten, ik krijg altijd complimenten. Dus ik hoop wel dat er iemand langs komt als ik er sta. Misschien komt er wel een onderzoeker langs op zijn sneeuwscooter."

Thumbnail


De frieten van Arjen Boerstra.

Maar daar is het niet om te doen. "Ik wil unieke beelden maken als artiest. Dat ga ik hier zeker mee doen: ik ga het natuurlijk vastleggen." In 2018 moet Boerstra met zijn patatkraam op de Zuidpool staan. Een documentaire zit ook in de pijplijn.