Ga naar de inhoud
Ondernemen

10 miljoen voor bedrijf dat bemiddelt in experimentele medicijnen

Beeld © iStock

Mytomorrows krijgt 10 miljoen euro van een groep investeerders om nog niet goedgekeurde medicijnen naar patiënten te brengen. Onder andere Booking.com-investeerder Kees Koolen steekt geld in het bedrijf.

Dat vertelt oprichter Ronald Brus aan FD. Mytomorrows heeft een database opgezet voor artsen, waarop informatie staat over experimentele medicijnen en de tests die daarmee zijn gedaan. Artsen kunnen daarop kijken welke medicijnen bruikbaar kunnen zijn voor hun patiënten, wat de kosten zijn en of ze toegankelijk zijn via early access programma's. 

Via Mytomorrows kunnen patiënten versneld toegang krijgen tot medicijnen die nog niet officieel goedgekeurd zijn, maar waarvan de effectiviteit al wel is bewezen bij kleinere tests. Op dit moment bemiddelt Mytomorrows bij zestien experimentele middelen. 

'Te weinig innovatie'

Brus, voormalig topman van biotechbedrijf Crucell, heeft het bedrijf opgericht omdat hij vond dat het te lang duurt voordat patiënten toegang krijgen tot medicijnen. Hij begon het bedrijf na de ervaringen die hij had met zijn vader, die is overleden aan longkanker. Het proces om toegang te krijgen tot een early access programma duurde lang, ervaarde hij: zijn vader overleed voor hij de medicijnen kon proberen.

Brus noemt het "dood in de pot voor innovatie" dat het vijftien jaar duurt voor een medicijn verkocht mag worden. Dat is een duur proces voor farmaceutische bedrijven, die daardoor risico's gaan mijden.

In vier jaar tijd is zijn bedrijf gegroeid naar veertig medewerkers. Het opereert in zeventien landen. Het bedrijf verdient een stukje van de inkomsten van producenten, en een percentage van de royalties als een medicijn eenmaal geregistreerd is.