Fotoreportage

Schiphol pakt groots uit op drukbezocht burenfeestje

18 september 2016 17:04 Aangepast: 09 juli 2019 16:28
De demonstratie van de brandweer trekt veel bekijks. Beeld © Chris Koenis

Weinig bedrijven kunnen zeggen dat ze 10.000 buren hebben uitgenodigd voor hun jubileum. Schiphol kan dat na de viering van het 100-jarig bestaan wel. En dat zag er dit weekend zo uit.

Elk half uur stromen er 250 nieuwe mensen binnen op het normaal gesproken streng afgeschermde terrein van de inmiddels Koninklijke luchthaven. Veelal omwonenden uit gemeenten als Haarlemmermeer, Aalsmeer en Uithoorn, maar ook mensen van verder zijn uitgenodigd voor deze 'Superburendagen'.

 

Thumbnail

Het uitnodigen van de buren is een jaarlijks terugkerend ritueel, vertelt een van de Airside Operations Managers aan de poort. Het alsmaar uitdijen van het vliegveld heeft zijn weerslag op (geluids)omgeving en milieu en een goede relatie onderhouden met omwonenden en nabijgelegen bedrijven is volgens Schiphol in ieders belang.

Strijdbijl begraven

Maar vandaag is de strijdbijl voor even begraven en is het feest. Al in de pendelbussen vanaf Schiphol Plaza zijn velen zichtbaar enthousiast voor hun dagje Schiphol. "Schiphol is jarig en dat vinden de mensen leuk", verklaart een vrouw de grote opkomst van 5000 buren op zowel zaterdag als zondag.

Ook ontstaat er een discussie over het aantal passagiers dat de luchthaven jaarlijks verwerkt. Een miljard, roept een jongedame. Maar de fact check op de mobiele telefoon van haar gezelschap biedt uitkomst: het waren er alweer 58 miljoen in 2015. Ongelooflijk eigenlijk, voor wat een eeuw geleden nog het drooggemalen, drassige stuk grond van boer Knibbe was.

Als een koffer

De organisatie heeft flink uitgepakt. Alle demonstraties, vliegsimulaties, speurtochten en prijsvragen zorgen voor ruimschoots voldoende vermaak in de loodsen van het OT-gebouw aan de Sloterweg. Zeker binnen kun je over de hoofden lopen en vind je overal plukjes mensen terug die met pen en papier quizvragen invullen.

 

Thumbnail

 

Thumbnail

Razend populair zijn de camera's met biometrische gezichtsherkenning die de beveiliging van Schiphol gebruikt. Op het scherm zien de bezoekers direct de scan van hun eigen gezicht, inclusief gemoedstoestand. Gekke bekken trekken geblazen dus.

 

Thumbnail

Voor een virtuele rit als koffer van vliegtuig tot bagagehal zijn de meeste buren ook wel te porren.

 

Thumbnail

 

Thumbnail

De Koninklijke Luchtmacht is ook aanwezig om jong en oud het besturen van een vliegtuig te laten ervaren.

 

Thumbnail

Het echte spektakel is buiten op het oefenterrein van de veiligheidsdiensten. Hier is een heuse live show op poten gezet van Schiphols de-icing procedure, oftewel hoe vliegtuigen vlak voor vertrek ijs-, sneeuw- en hagelvrij gemaakt worden, en de brandweer.

 

Thumbnail

 

Thumbnail

Commercieel directeur André van den Berg betrekt het publiek bij de show. "Van Groningen tot Zeeland, eigenlijk zijn alle Nederlanders onze buren. Omdat iedereen in ons land gebruik maakt van de luchthaven", zegt hij, voordat tot slot ook de brandweerlieden uitrukken.

 

Thumbnail

 

Thumbnail

 

Thumbnail

Op weg naar de uitgang zijn de reacties overwegend positief. "Ze hebben er echt werk van gemaakt. Al was het erg druk zeker een mooie dag", vertelt een vrouw uit Amsterdam.

Twee oudere heren uit Badhoevedorp laten ook weten dat zij erg genoten hebben. En toch nog even over die geluidshinder? "We hebben in onze buurt wel wat last", zegt een van de twee. "Maar wat doe je eraan?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van