Toekomstmakers

Hoge energierekening? Startup dringt verbruik van kantoren terug

27 september 2016 12:40 Aangepast: 30 juli 2017 07:00
Faris Nizamic (rechts) en mede-oprichter Tuan Anh Nguyen.

Dubbel glas, de verwarming laag, niet te veel warm water gebruiken: dat is wat je moet doen als je energie wilt besparen. Faris Nizamic pakt het met zijn startup Sustainable Buildings heel anders aan. Met sensoren en geautomatiseerde systemen kan hij in kantoren een energiebesparing tot 30 procent halen.

Al toen Faris jong was, leerde hij om bewust met energie om te gaan. "Ik ben opgegroeid in Bosnië, en daar zijn veel grondstoffen schaars. Dus het was thuis heel belangrijk om zo veel mogelijk te besparen. Toen ik ouder werd, vond ik het leuk om te knutselen met apparaten, zodat ze zo efficiënt mogelijk omgaan met energie."

Slimme sensoren en systemen

Faris ging de IT in en combineert nu zijn technische kennis met de lessen die hij van huis uit meekreeg. "Samen met Tuan Anh Nguyen heb ik Sustainable Buildings opgericht. We hebben in de afgelopen vier jaar veel onderzoek gedaan naar energieverbruik, en sinds een jaar helpen we bedrijven om te besparen."

Met Sustainable Buildings installeert hij sensoren in gebouwen die van alles meten: het elektriciteitsverbruik, het waterverbruik, hoe licht het is in een ruimte en de CO2-niveaus in de lucht. Maar ook of er mensen aanwezig zijn in een kamer.

Besparing van 80 procent

"Met die data sturen we geautomatiseerde systemen aan in het gebouw. Als er veel daglicht is in een ruimte, gaan de lampen vanzelf uit. En als er niemand in de buurt van de lamp is ook, want anders verspil je energie. Op die manier kunnen we het elektriciteitsverbruik van verlichting met 80 procent terugdringen", zegt Faris. In een kantine van de Rijksuniversiteit Groningen is dat gelukt.

Maar veel grotere winsten zijn er te behalen bij het verwarmen van gebouwen. "Bij een gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen meet ons systeem in wel 100 ruimtes hoe warm het is en of er iemand aanwezig is. Het systeem merkt het dus als iemand op vakantie is, en zet dan zelf de verwarming in die ruimte uit."

Verplichte maatregelen

"Daar kunnen we 20 tot 30 procent mee besparen. Maar omdat het verwarmen van een gebouw veel meer energie kost dan de verlichting, zijn de winsten heel groot." Al met al kan in bijna ieder gebouw het energieverbruik worden teruggedrongen met 15 tot 30 procent, zelfs bij nieuwbouw.

Hoeveel er kan worden bespaard, hangt af van de wensen van het bedrijf en hoeveel geld het erin wil investeren. Maar dat de startup van Faris levensvatbaar is, is wel duidelijk. Als bedrijven per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar gebruiken, zijn ze verplicht om energiebesparende maatregelen door te voeren als ze die binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Bij een nog groter verbruik mag de gemeente zelfs eisen dat bedrijven onderzoek doen naar energiebesparende maatregelen.

Toekomstplannen

"Er is hier dus veel vraag naar", zegt Faris. "Maar uiteindelijk gaat het ons erom dat mensen in een fijne omgeving kunnen werken. Als je werkt, wil je niet continu afgeleid worden omdat een ruimte te koud is of te donker. Wij zorgen ervoor dat mensen niet meer hoeven na te denken over hun omgeving of energieverbruik en zich volledig op hun werk kunnen richten."

De toekomstplannen van Faris zijn groot. "We willen ons dit jaar nog even richten op het noorden van Nederland, daar hebben we nu veel contacten. In de vijf jaar daarna willen we uitbreiden naar de Benelux en Scandinavië."

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van