Ga naar de inhoud
Ondernemen

Healthy Workers pimpt je kantoor: 'De werknemer levert input'

Oprichters Bas van Veggel, Boy Lokhoff en Guus Meulendijks van Healthy Workers. Beeld © Healthy Workers

Grijs en grauwe kantoorpanden met een verkeerde temperatuur: ze dragen bepaald niet bij aan het welzijn van werknemers. De oprichters van Healthy Workers maakten er hun missie van: met slimme sensoren en vooral heel veel vragen wordt het 'binnenklimaat' grondig aangepakt. "Het belangrijkste wat we doen is de werknemer erbij betrekken", zegt mede-oprichter Boy Lokhoff.

Healthy Workers vloeit voort uit B. Amsterdam, een snelgroeiende flexkantorenverhuurder in de hoofdstad. Daar op kantorenpark Riekerpolder in het zuidwesten van de stad worden steeds meer kantoorpanden omgetoverd creatieve, inspirerende werkplekken voor onder meer startups.

"Er kwamen allerlei ceo's van grote bedrijven naar ze toe met de vraag: hoe doen jullie dat? Toen realiseerden ze zich dat ze daar iets voor moeten verzinnen. Dat werd Healthy Workers", zegt Lokhoff in gesprek met RTL Z.

Effect meten

Het jonge bedrijf maakt kantoren gezonder door werkomstandigheden te meten, die data te analyseren en aan de hand daarvan verbeteringen aan te brengen - en daar vervolgens het effect weer van te meten. Healthy Workers telt nu een tiental werknemers en werkt voor tien organisaties, waaronder IBM en het UWV.

Thumbnail

Een van flexwerkruimtes van B. Amsterdam. (foto: B. Amsterdam)

De Amsterdamse startup heeft nu een half miljoen euro opgehaald bij een groep van zes investeerders. Lokhoff: "Deze investering is superbelangrijk. We kunnen nu ons product verder uitbouwen. Binnen drie jaar willen we de stap naar het buitenland maken".

Want Healthy Workers heeft een missie: het welzijn van werknemer verbeteren. Lokhoff wijst op onderzoeken waaruit blijkt dat in Nederland slechts 9 procent van de werknemers van grote bedrijven zich betrokken voelt bij zijn of haar werk, het laagste van Europa. "Dit is een heel groot probleem", zegt Lokhoff. "In Nederland vinden we het ook steeds normaler dat een miljoen werknemers burn out-klachten heeft."

Uitgaan van de werknemer

Daarom gaat Healthy Workers – de naam zegt het al – uit van de werknemer. "Het belangrijkste wat we doen is de werknemer erbij betrekken. Via ons platform met een app vragen we hem input: wat vindt-ie niet goed."

Naast werknemers ondervragen werkt het bedrijf met sensoren. Die plaatst het in de kantoren, zodat onder meer de temperatuur en het klimaat  kunnen worden meten. Op basis van al die gegevens stelt Healthy Workers dan per kantoor specifieke verbeteringen voor.

Thumbnail

Dat begon ooit met het toevoegen van groen, wat met name het werkklimaat in grote kantoren verbetert. "Bij grote bedrijven staat geen groen, en wat er staat gaat dood", zegt Lokhoff. Volgens hem kan alleen een strategisch geplaatste groenwand al vervuilde lucht reinigen. "Werknemers kunnen zich dan beter concentreren en het ziekteverzuim neemt af."

Maar de startup kijkt inmiddels ook naar licht op werkplekken, de geluidsbelasting, voeding in de kantine en naar beweging door werknemers. En dat houdt niet op bij plantenbakken naar binnen rollen, het licht anders zetten en gezonde snacks in de kantine introduceren. "We scannen voortdurend wat voor effect deze veranderingen hebben op het welzijn van de medewerker", legt Lokhoff uit.

Buitenland

Een van de zes partijen die in Healthy Workers investeren, is Cairn Real Estate, het voormalige MPC Capital. Lokhoff: "Een partner die uitstijgt boven onze stoutste verwachtingen. Ze verhuren 800.000 vierkante meter, onder meer aan Booking.com, Uber, Netflix en Amazon."

Healthy Workers wil met hulp van die partner de Nederlandse markt veroveren. Maar het buitenland lonkt ook. Over drie jaar wil de startup in twee andere landen zitten. Lokhoff: "Weet je wat, maak daar maar drie van. Daar kan je me straks op aanspreken."