Ondernemen

Via een burnout en Google naar een eigen bedrijf

05 november 2016 15:29 Aangepast: 29 juli 2017 21:00
7DayRecharge-ondernemer Hidde de Vries. Beeld © Hidde de Vries

Ondernemer Hidde de Vries (37) kreeg een burnout, krabbelde op, zegde zijn baan bij Google op en startte vol nieuwe energie een bedrijf dat werknemers in zeven dagen fitter, energieke en meer gefocust maakt.

Het was eind 2010 toen Hidde er compleet doorheen zat. De boekhouder van zijn bedrijf had een burnout waardoor Hidde er achter kwam dat het bedrijf schulden had én een incomplete administratie.. "Een jaar lang maakte ik overdag opdrachten en zocht adverteerders voor mijn bladen en 's avonds deed ik de boekhouding."

Hij sloot het boekjaar uiteindelijk op de rand van faillissement af. Iedereen was afbetaald, maar zelf betaalde hij daarvoor de hoogste prijs. Hij doekte het bedrijf op. "Ik dacht, ik kan twee dingen doen. Of ik solliciteer bij een bedrijf en zit daar dan als een soort kamerplant of ik ga op reis om tot rust te komen."

Tijdverspilling

Het werd het laatste. Hij vertrok naar Azië en zou in Australië een vriend ontmoeten. "Die vriend was een half uur te laat op de dag dat we afgesproken hadden. Ik besefte me dat ik normaal gesproken in de stress was geschoten. Een half uur wachten? Dat was altijd pure tijdsverspilling. Wat ik allemaal wel niet in 30 minuten had kunnen doen!"

Zijn hartslag schoot omhoog en hij voelde zijn spieren aanspannen. "Compleet absurd als je nagaat dat ik destijds op het strand aan het wachten was.” Wat hij zich toen realiseerde was dat mensen die overspannen zijn, continue dit soort overweldigende gedachtes en lichamelijke spanning ervaren en daardoor het volledige plaatje uit het oog verliezen.

Hidde bedacht zich dat er eigenlijk maar weinig programma's waren die je lieten omgaan met werkdruk. "Tuurlijk, je hebt yoga, mindfullness-trainigen, dieëten die je fitter maken maar geen alles-in-een programma." Het idee voor een lichamelijk en geestelijke detox werd geboren."

Trainen bij Google 

Terug in Nederland ging Hidde bij Google aan het werk als industry manager voor de Nederlandse retail. Binnen die rol begon hij al snel met het geven van trainingen waarbij hij onder andere het European Leadershipteam van Google heeft getraind op het gebied van 'well being'. 

Hij werkte opnieuw keihard. Zo hard dat hij op een dag thuiskwam en zich bedacht dat hij graag eens thuis zou willen komen vol energie in plaats van compleet afgepeigerd. En zo werd 7DayRecharge geboren, dat hij vanuit eigen middelen heeft opgezet.

 

Het programma helpt bedrijven en hun werknemers in zeven dagen effectiever met hun energie om te gaan, prioriteiten te stellen en gezonder te leven. Middels het boek en online programma wordt de deelnemer stap voor stap uitgelegd hoe je dit bereikt.

Open deur? "We weten vaak wel wat goed voor ons is, maar er is ’n groot verschil tussen weten en doen. De Recharge geeft je de tools om even echt uit je comfortzone te stappen en te ervaren wat gezond eten, verbeterde nachtrust en meer focus in leven voor je kan betekenen. Uiteindelijk wil je een gedragsverandering realiseren voor de langere termijn.”

'1 op 8 tegen burnout aan'

Afgelopen oktober besloot Hidde zich volledig op de Recharge-programma's te gaan richten. Klanten zijn onder andere Google, RTL, overheidsdiensten en andere grote bedrijven. Volgens Hidde hebben zij baat bij 7Day Recharge dat prima als aanvulling kan dienen op als bestaande gezondheidsprogramma's in bedrijven.

Het programma kost 100 euro per deelnemer. "Eén op de acht werknemers heeft last van burnout klachten, wat het bedrijfsleven jaarlijks miljoenen euro’s kost. Bedenk daarbij dat de kosten vóórafgaand aan ’n daadwerkelijke burnout al twee zo hoog liggen vanwege verminderde productiviteit op de werkvloer. Het is dan eenvoudig te bedenken dat je beter kunt inzetten op preventie.”

Topfit?

Wie meedoet zal zich overigens niet direct topfit voelen. "De eerste dagen heb je kans op een dip. Het lichaam moet wennen aan de natuurlijke detox van cafeïne, alcohol, suikers en vlees. Het doel is je energielevels zo constant mogelijk houden."

Zelf doet Hidde ook met regelmatig zijn zevendaagse 'Recharge-programma'. “De verleidingen in ons hedendaags bestaan zijn overal. Als ik weer eens een tijd te hard gewerkt heb, scherp moet zijn een belangrijke presentatie of het sporten er even niet van gekomen is, doe ik een Recharge om me weer helemaal op te laden.” 

'Geen excuus om niet mee te doen'

“Uiteindelijk moet je het wel echt voor jezelf doen, maar het helpt om het in team verband te doen. Deelnemers delen recepten en motiveren elkaar als het even tegen zit.” Aan opmerkingen als 'ik wil niet zo vroeg op staan' of 'ik heb geen tijd om te koken' heeft Hidde geen boodschap.

Lachend: "Eigenlijk is er geen excuus. We houden er echt rekening mee dat mensen druk zijn, gezinnen hebben. Daarom zijn onze recepten in 20 minuten te bereiden en zijn alle ingrediënten bij reguliere supermarkten verkrijgbaar. De yoga-oefeningen duren slechts een kwartier en door eerder op te staan, houd je tijd over om de dag eindelijk een keer rustig te beginnen. Eind deze maand lanceren we ook een vijfdaagse versie specifiek gericht op het bedrijfsleven." Lacht: "Het ideale Kerstpakket.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van