Ondernemen

On-demand brouwer InBier wil grote speler in Europa worden

13 januari 2017 20:01 Aangepast: 29 juli 2017 05:30
Oprichter Michiel Ruigt (m) met twee collega's Beeld © InBier

Bij InBier in Sittard kunnen grote brouwers én hobbyisten vanaf volgende week hun eigen bier laten brouwen. Het bedrijf wil als 'dienstverlener in de bierindustrie' tot de grootste brouwerijen van Europa gaan behoren.

Het idee voor bierbrouwen voor anderen deed eigenaar en directeur Michiel Ruigt (51) op tijdens de studie Bierkunde die hij in België volgde.

Wie met hem praat, heeft direct door dat het hier om een bevlogen en enthousiaste ondernemer gaat. Ruigt zegt dingen als: "Ik vond bier saai totdat ik in een bar ging werken waar ze allemaal speciaalbieren verkochten" en "Het belangrijkste is dat mijn werknemers gelukkig zijn".

Bierhandel in mortuarium

Zijn grootste wens: een bierhandel beginnen in een voormalig mortuarium dat 'De kleine blonde dood' moet gaan heten. "Zie je het voor je? Dat een klant vraagt om een tripel karmeliet en ik die dan uit koelcel veertien moet gaan halen?"

Eerst maar eens InBier op de rit zetten. Het concept: iedereen die bier wil brouwen - vanaf 100 liter - is welkom in Sittard. Ze kunnen al hun wensen inwilligen en het bier brouwen naar eigen recept. In eerste instantie wil het bedrijf zich richten op Nederland, maar Duitsland ligt om de hoek en er is interesse getoond vanuit Scandinavië.

Thumbnail

Eigen recepten

"Dienstverlener in de voedingsindustrie", zo omschrijft Ruigt zijn bedrijf, dat 2500 vierkante meter beslaat en waar alles draait om automatisering en technologie. "Klinkt niet zo charmant hè, maar daarmee wil ik eigenlijk zeggen dat we niet zomaar ketels gaan verhuren. Wij brouwen het bier naar de wensen van de klant."

Die klant is niet per definitie een grote brouwer. "Ik wil er ook juist zijn voor mensen met charmante initiatieven. Die met bloed, zweet en tranen een eigen bierrecept hebben gemaakt en wiens tante Sjaan en ome Co het zo lekker vonden dat ze zeiden: hier moet je de markt mee op."

Machines in brand

InBier zou eigenlijk zondag open gaan, maar dat moment is uitgesteld vanwege problemen met een Italiaanse leverancier. Ruigt is er rustig onder.

Dat ondernemen gepaard gaat met hindernissen heeft hij inmiddels wel geleerd. Zo vloog begin dit jaar een van zijn machines in brand. Op de Facebookpagina van de brouwerij plaatste Ruigt een foto met de tekst: "Vlammend het nieuwe jaar in had ik anders bedoeld. (..) De aanleg van een geheel nieuw systeem. Kan een vonk geven als er voor de eerste keer stroom op komt..." 

Het liefst had de ondernemer in 2014 al zijn brouwerij willen openen. Maar eerst moest hij het traject van 'financiering rond krijgen' doorlopen. Ze konden deels een lening krijgen van de bank en InBier is in zee gegaan met een leasemaatmaatschappij die alle ketels en installaties heeft gefinancierd. In totaal was er 2,5 miljoen euro nodig.

Omzet van 2 miljoen

De eerste jaren verwacht Ruigt een omzet van 1,5 miljoen tot 2 miljoen euro per jaar. Met name speciaalbieren doen goede zaken.

Per dag kunnen negen verschillende brouwsels geproduceerd worden. De productie moet in de toekomst op 60.000 hectoliter liggen. Ter vergelijking: het populaire Brouwerij 't IJ produceert per jaar 20.000 liter bier. 

Thumbnail

Baan voor het leven

Nu werken er vier mensen bij het bedrijf, maar dat moet snel gaan groeien tot 25 werknemers. De Limburgse ondernemer wil vooral vaste medewerkers aan zich binden. Wat hem betreft is Nederland een beetje doorgeschoten met die flexibele arbeidsmarkt en losse contracten.

"Mensen die van de ene na de andere baan hoppen binden zich vaak niet meer aan een bedrijf. Ze werken dan meer voor zichzelf. Wat dat betreft moeten we weer een beetje terug naar de jaren zeventig, toen veel meer mensen een baan voor het leven hadden."

Thumbnail

Daar kan heel wat bier in gebrouwen worden (beeld: InBier)

Mensen met een beperking

Daarnaast kiest hij bewust voor werknemers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. "Ik help graag mensen die er niet voor gekozen hebben om te moeten leven met een fysieke of geestelijke beperking." 

Na het gesprek stuurt hij nog enthousiast berichtjes en foto's over het automatiseringsproces en de molen die de mout moet pletten. "Indrukwekkend hè? Dat vind ik zelf eigenlijk wel."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van