Ga naar de inhoud
Ondernemen

Nederland telt 300 bierbrouwers en 'heeft ruimte voor 800'

Brouwerij t IJ in Amsterdam. Beeld © ANP

De afgelopen jaren groeide het aantal bierbrouwerijen in Nederland van 100 naar 300. En die groei kent nog lang geen einde, zeggen bierkenners.

Ze luisteren naar namen als Katjelam, Kut, Natte, Zatte en Jopen en worden gebrouwen in oude industriepanden en gebotteld in hippe flessen. De afgelopen jaren verschenen overal in Nederland brouwerijen.

Waren er zeven jaar geleden nog tientallen brouwers van speciaalbier, inmiddels telt Nederland er volgens brancheorganisatie Nederlandse Brouwers 300, waarvan de helft een eigen brouwerij heeft (en dus niet de ketels van een ander leent).

Proeflokaal

Neem Brouwerij Maximus in Utrecht. Geopend in 2012 wordt hier nu 360.000 liter per jaar gebrouwen. De diverse bieren zijn te koop in supermarkten en speciaalzaken in binnen- en buitenland. "Het was spannend, je baan opzeggen en een eigen brouwerij beginnen maar de zaken gaan goed", aldus mede-oprichter Ewald Visser.

Hop groeit deels om de brouwerij heen. Binnenin een proeflokaal met regionale producten. Klanten komen voornamelijk uit de regio. Concurrentie van andere speciaalbiermerken is er wel, maar volgens Visser is er nog wel ruimte "voor twee keer zoveel brouwerijen".

Ruimte voor 800 brouwerijen

Geen gekke schatting, vindt Henri Reuchlin, bierkenner bij BIERburo en biersommelier. Het zou zo maar kunnen dat er straks 800 brouwerijen zijn. Maar kunnen deze allemaal overleven? "Voor brouwerijen met een proeflokaal of café’s die hun eigen bier maken, is het makkelijker", zegt hij.

Veel brouwerijen zijn volgens hem opgezet door mensen naast hun baan. Om er 'comfortabel' van rond te komen, en personeel te betalen, moet een brouwerij zeker 300.000 liter bier op jaarbasis maken, zegt Reuchlin.

Thumbnail

Distributie lastig

Bierbrouwen is dan nog makkelijk, aldus de kenner. "Zorgen dat mensen jouw bier kiezen en de distributie is een tweede." Niet voor niets zijn een aantal succesvolle kleine brouwerijen de samenwerking aangegaan met de grotere. Zo stapte de Belgische brouwer Duvel Moortgat in Brouwerij ’t IJ.

Bavaria heeft nu een belang van 35 procent in de Bodegraafse brouwerij. ‘Wij wilden gebruik maken van het distributienetwerk van Bavaria”, zei John Brus, mede-eigenaar van De Molen, eerder dit jaar tegen RTL.

Vernieuwende biercultuur

Zelf een netwerk opzetten, is namelijk kostbaar en er zijn niet veel distributeurs met landelijke dekking zegt Reuchlin. Bovendien is de schapruimte in een winkel beperkt. Bier afzetten in het buitenland is daarom makkelijker dan in Nederland. Daar zorgt één importeur voor de verspreiding binnen een land. "Ons bier is zelfs in Nieuw-Zeeland verkrijgbaar. Dat zie je dan via social media voorbij komen", aldus Visser van Brouwerij Maximus.

Nederlands bier ('biertjes klinkt denigrerend', zegt sommelier Reuchlin) doet het goed in het buitenland. "We stonden altijd bekend om ons pils maar steeds vaker om onze vernieuwende biercultuur." Als voorbeeld noemt hij bier gerijpt in oude wijnvaten of whiskyvaten. "Dankzij de vele brouwerijen worden er steeds nieuwe, bijzondere bieren gemaakt."

Export

Niet alleen in het buitenland maar ook binnen de grenzen wordt speciaalbier steeds meer gewaardeerd. Vier op de vijf Nederlanders bestellen wel eens een glas speciaalbier. Dat doen ze vooral omdat ze het lekkerder vinden, maar ook omdat ze het leuk vinden om af en toe te variëren, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek.

In 2014 werd in Nederland zo’n 12 miljoen hectoliter bier verkocht volgens brancheorganisatie Nederlandse Brouwers. Ongeveer 85% van het in Nederland geconsumeerde bier wordt ook daadwerkelijk in Nederland gebrouwen. 

Na Mexico mag Nederland zich het grootste bierexportland ter wereld noemen. De gehele biersector zorgt voor 65.000 banen en draagt jaarlijks 2 miljard euro bij aan de schatkist, volgens onderzoek van Regioplan in opdracht van Nederlandse Brouwers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van