Ondernemen

'Rituals krijgt straks het probleem dat The Body Shop nu heeft'

10 februari 2017 12:02 Aangepast: 07 november 2018 13:07

Het Franse cosmeticaconcern L'Oréal heeft winkelketen The Body Shop in de etalage gezet. De keten draait niet heel slecht, maar heeft wel een probleem, zegt retailexpert Cor Molenaar: het is niet meegegaan met zijn tijd. Hopelijk weet Rituals zich straks wél aan te passen.

The Body Shop en Rituals zijn voor een deel andere bedrijven, zegt Molenaar. Zo richt The Body Shop zich meer op gezondheid. Rituals heeft een groter aanbod en een moderner concept en uitstraling, zegt Molenaar.

'Markt is veranderd'

L'Oréal kocht The Body Shop ruim tien jaar geleden, maar inmiddels is de markt behoorlijk veranderd. Destijds was The Body Shop hip, maar nu zijn er andere concurrenten en zijn de koopvoorkeuren van de klanten gewijzigd, stelt Molenaar. "Nu heb je de millennials en die letten op de totale merkuitstraling. The Body Shop is meer iets van langer geleden."

Rituals is volgens hem wat hipper en daardoor spreekt het merk de wat jongere generatie aan. The Body Shop omschrijft hij als 'een beetje een no nonsense shop', maar het moet iets leuks worden voor consumenten om er te kopen, denkt hij.

Over een aantal jaren heb je weer een nieuwe generatie en winkelketens zullen zich ook daar weer aan moeten aanpassen, aldus Molenaar. ''Ongetwijfeld wordt dat lastig voor Rituals, hopelijk lukt hen wel wat The Body Shop niet is gelukt."

The Body Shop lijdt geen verlies

Molenaar benadrukt dat The Body Shop niet slecht draait, ''ze lijden geen verlies''. In 2016 steeg de omzet op vergelijkbare basis heel licht. De winst daalde wel. De winstmarge is er een stuk lager dan bij de rest van L'Oréal: 3,7 procent tegen ruim 20 procent voor de cosmeticadivisies.

Er moet geld geïnvesteerd worden in The Body Shop, maar L'Oréal vraagt zich af of The Body Shop gezien het verschil in winstgevendheid wel onderdeel moet blijven van het concern, aldus Molenaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van