Ondernemen

Tom Kabinet mag doorgaan met verkopen tweedehands e-books

12 juli 2017 13:17 Aangepast: 19 oktober 2017 11:50
Tom Kabinet-oprichter Marc Jellema Beeld © ANP

Het bedrijf Tom Kabinet mag van de Haagse rechtbank voorlopig doorgaan met de verkoop van tweedehands e-books.

Het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) procedeert al jaren tegen het jonge bedrijf uit Laren, en wil dat Tom Kabinet stopt. Op de website van Tom Kabinet kunnen mensen e-books kopen en verkopen. Het NUV vreest dat uitgevers en auteurs schade lijden als via het platform illegale e-books worden verkocht.

De rechter oordeelt vandaag dat het geen problemen ziet in de bedrijfsvoering van Tom Kabinet. Of het verkopen van tweedehands e-books daadwerkelijk inbreuk maakt op het auteursrecht, is nog niet duidelijk. De rechter heeft daarover vragen doorgestuurd naar het Europees Hof van Justitie. 

Oprichter Marc Jellema is verheugd. "Vroeger of later komt een fundamentele vraag als deze terecht bij het Hof. Het is beter dat dat nu gebeurt, dan pas in hoge beroep of cassatie."

E-books verwijderd

In 2015 deed de rechter ook al een uitspraak over Tom Kabinet, waarna het bedrijf aanpassingen deed. Er werden tot die tijd bestanden verhandeld via het platform waarvan niet duidelijk was waar ze vandaan kwamen, en waarvan een deel volgens de rechter mogelijk illegaal was.

Het bedrijf verwijderde daarop 12.000 e-books: alle digitale boeken van voor 2013. Van e-books van voor die tijd is namelijk niet te controleren of ze legaal zijn of niet. Sinds 2013 worden alle legale Nederlandse e-books voorzien van een onzichtbaar watermerk. Als het boek later op een illegale downloadsite gevonden wordt, kan achterhaald worden van wie het boek oorspronkelijk was.

'Onderscheid tussen legaal en illegaal'

"Wij maken nu onderscheid tussen legaal en illegaal verkregen materiaal. Illegaal verkregen e-books komen bijvoorbeeld via allerlei Pirate Bay-achtige sites", legt Jellema uit. "We doen dat door een aanbieder niet te vragen naar een e-pub-bestand, maar de aankoopdownloadlink. Die is uniek en daarmee kunnen we toetsen of een bestand legaal is."

Tot 30 augustus kunnen Tom Kabinet en het NUV reageren op de vragen die aan het Europees Hof worden voorgelegd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van