Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Opdracht Raad van Bestuur van Philips: 'Kill those motherfuckers'

19 februari 2017 16:05 Aangepast: 19 februari 2017 14:00
Beeld © Ruud Koornstra

Als directeur van het bedrijf in duurzame producten Tendris, ontwikkelde en produceerde Ruud Koornstra 10 jaar geleden de eerst ledlampen ter wereld. En ook deze disruptieve verandering uit zijn stal stuitte op grote weerstand.

Lampenfabrikanten General Electric en Osram trokken aan de rem en vooral Philips werd zo nerveus, dat de multinational tijdens het WK Voetbal in Zuid-Afrika de zaak op scherp zette.

En Koornstra kreeg een lesje zakendoen. Koornstra: "De toenmalige directeur Philips Zuid-Afrika kreeg van de Raad van Bestuur de opdracht de mensen van Lemnis, ons Ledbedrijf, monddood te maken, te zorgen dat wij niet aan de bak kwamen. Ze zeiden over ons: 'Kill those motherfuckers.'"

Begonnen als tv-producent

Ruud Koornstra verdiende zijn eerste geld als televisieproducent met programma’s als Villa Felderhof en Wie is de Mol. Hij begon Tendris, een bedrijf in duurzame producten, en is nu de eerste Nationale Energiecommissaris van Nederland. Een burgerinitiatief met als opdracht ons land in een energietransitie van fossiel naar schoon te brengen in 2030.

Weer een disruptieve maar haalbare doelstelling die op veel weerstand stuit. Maar zoveel tegenwerking als tijdens het WK in 2010 verwacht hij niet. "De urgentie en het besef dat het roer om moet is inmiddels gelukkig veel groter dan 10 jaar geleden."

Duurzaamheid tegengehouden

Hij heeft het nog niet eerder naar buiten gebracht maar de herinnering aan die tijd waar de duurzame transitie schaamteloos werd tegengehouden bezorgd hem weer schuim op de mond. Koornstra: "Jaren later zat ik in een restaurant in Amsterdam, er kwam opeens een man naast me zitten. 'U bent toch Koornstra van de ledlamp? Ik was van Philips en jouw worst nightmare in Zuid-Afrika.'"

"Ons kleine bedrijfje Lemnis sponsorde het grote evenement door met ledlampen het WK CO2-neutraal maken. De Raad van Bestuur gaf deze ex-directeur van Philips Zuid-Afrika de opdracht ons bedrijf het leven zuur te maken. Ze volgden ons, wisten met wie we spraken en logen bij de plaatselijke overheid dat wij oplichters waren met onze ledlampen in Nederland." 

Koornstra zegt dat hij er veel last van heeft gehad en pas na deze bekentenis begreep wat er gaande was. Waarom sprak die man hem aan in het restaurant? Koornstra: "Hij zei dat hij er wroeging over had en blij was dat hij niet meer voor deze immorele club werkte." 

Gedreigd met hoge boetes

Koornstra geeft in Van Liempt 1op1 nog iets prijs. ‘Uit de eerste consumententest rolde de volgende top drie van de beste ledlampen: Op 1 de Puur en Eerlijk lamp van Albert Heijn, op 2 de Econic van Philips en wij op 3 met onze Pharox lamp. Wat wij echter op straffe van hoge boetes van Philips niet mochten vertellen, is dat alle lampen door ons werden geproduceerd."

Dit bevestigt volgens Koornstra eens te meer dat grote baanbrekende innovaties juist niet van de grote gevestigde bedrijven komen. Iets om goed bij stil te staan in het tijdperk van de grote veranderingen.

Ruud Duurzaam

Zijn bijnaam is Ruud Duurzaam en sinds hij Tendris oprichtte streeft hij naar een betere wereld. Niet naar een wereld waarin je het vooral beter wil hebben dan de ander, 'de wereld van de proleten', maar naar een wereld waarin iedereen het beter krijgt. "Door de technologische vooruitgang zijn we in staat onze levensstijl te verduurzamen en er ook nog geld aan over te houden."

Hij heeft de indruk dat het besef op grote schaal doordringt dat we het anders moeten aanpakken dan voorheen, dat we aan de vooravond van een nieuw tijdperk staan. Door de verknoping van voedselcrisis, energiecrisis, klimaatcrisis en kredietcrisis is zelfs de politiek wakker geschud, vermoedt hij.

Hoewel het wachten is op de leiders die dit inzicht handen en voeten kunnen geven, die ook zelf het goede voorbeeld geven. Hoe zit het met zijn functie als rolmodel, gezien z’n forse omvang en z’n tweede huisje op Bonaire, waar hij een keer of zes per jaar heen vliegt? ‘Haha, dat huis geef ik op, ik heb het daar wel gezien. En ik blijf voortaan van de gehaktballen af.’

Maandag 20 februari, 22.30, RTL Z.  Ruud Koornstra in Van Liempt 1-op-1.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van