Toekomstmakers

Nederlandse startup wil miljoen duurzame woningen bouwen

31 januari 2017 15:34 Aangepast: 29 juli 2017 01:30
De Sustainer Home bij de Jaarbeurs in Utrecht. Beeld © Sustainer Homes

De startup Sustainer Homes heeft een duurzame, modulaire woning bij de Jaarbeurs in Utrecht neergezet om te laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om duurzaam te bouwen. Want hoewel duurzaam bouwen hard nodig is, gebeurt het nog niet genoeg, zegt oprichter Gert van Vugt.

Een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot komt van gebouwen. "Aan industrieën als transport en voedsel wordt veel aandacht besteed", zegt Van Vugt. Mensen denken dat dat de grote vervuilers zijn. "Maar door duurzame huizen te bouwen, kun je dus ook heel erg veel CO2 besparen."

Legoblokken van hout

De CO2-uitstoot van de bouw is zo hoog omdat er bij de bouw veel staal en beton nodig is. "Als we dat niet veranderen, kun je de klimaatdoelen wel opvegen." Van Vugt werkt daarom met Sustainer Homes aan houten, modulaire woningen.

"Het zijn een soort legoblokken van hout. Daarmee kunnen we ieder huis maken, van 30 vierkante meter groot, maar ook van 200 vierkante meter groot. En omdat we met bouwblokken werken, is het makkelijk om met onze architecten een mooi ontwerp te maken."

Energieneutraal

De woningen zijn ongeveer even duur als een normaal huis. "Voor een gezinswoning ben je bij ons ongeveer 140.000 euro kwijt." Als koper heb je dan ook nog een kavel nodig om hem op neer te zetten, maar als het huis eenmaal gebouwd is, heb je een ontzettend lage energierekening, want de huizen wekken met zonnepanelen en een warmtepomp hun eigen energie op.

Duurzaam bouwen wordt populair

Sustainer Homes is lang niet het enige bedrijf dat met duurzaam bouwen bezig is. Zo is er bijvoorbeeld ook Woodstacker, een bedrijfje dat met massief houten platen woningen bouwt. En ook in de tiny house-beweging is duurzaam bouwen belangrijk, laat Mill Home zien.

Maar niet alleen startups zijn met duurzaam bouwen bezig, ook in de bouwwereld begint de beweging naar duurzaam bouwen op gang te komen. En dat is hard nodig, want vanaf 2020 moet nieuwbouw vrijwel energieneutraal zijn, en ook bestaande bouw moet op den duur energieneutraal worden.

Dat is een flinke uitdaging, want dat betekent dat huizen losgekoppeld moeten worden van het gasnet en dat alle woningen zelf hun energie moeten gaan opwekken. Volgens hoogleraar Andy van den Dobbelsteen wordt 2017 daarom een spannend jaar voor de bouw, omdat dit het jaar is waarin aannemers grote slagen moeten maken met duurzaam bouwen, het moet normaal worden.

Op dit moment zijn er nog maar een paar woningen van Sustainer Homes gebouwd, maar dat worden er snel meer. Van Vugt vertelt dat er nu zo'n dertig tot veertig klanten samen met een architect bezig zijn om hun eigen huis te ontwerpen. Maar er lopen ook projecten om hele woonwijken te bouwen, van soms wel 60 duurzame woningen.

Miljoen huizen

"We zitten in een exponentiële groeifase", zegt Van Vugt. En dat is ook nodig, want zijn ambities zijn groot. De eerste ideeën voor Sustainer Home ontstonden pas drie jaar geleden, maar nu al kijkt hij over de grens, naar Duitsland, de Verenigde Staten en ontwikkelingslanden.

"Vooral in ontwikkelingslanden moet de komende jaren heel veel gebouwd worden, het zou zonde zijn als dat niet duurzaam gebeurt." Van Vugt denkt dat hij over tien jaar een hoop Sustainer Homes gebouwd heeft. "Meer dan een miljoen in ieder geval."

Meer van Toekomstmakers:
'We bouwen te ouderwets, slimbouwen is de toekomst'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van