Ondernemen

Student serveert sushi in zijn kamer van 20 vierkante meter

25 februari 2016 23:22 Aangepast: 19 januari 2019 15:22
Beeld © Kitsanin Thanyakulsajja

Hij komt uit Thailand, studeert in Amsterdam en runt een sushi-restaurant in zijn studentenkamer van nog geen 20 vierkante meter. Hij doet dat niet om veel geld te verdienen, maar meer om creatief met eten te zijn en om de standaard van eten te verhogen.

Kitsanin Thanyakulsajja begon een half jaar zijn studie aan het Amsterdamse University College. Hij volgt 12 uur per week college en moet thuis nog eens 15 uur per week aan zijn studie besteden, maar dat weerhield hem er niet van zijn eigen restaurantje te beginnen. ''Het scheelt als je niet drinkt en niet feest."

Zelf spreekt Kitsanin, Kit voor vrienden en klanten, van een 'supperclub'. Maximaal twee keer per week kun je bij hem thuis reserveren om lekker Japans te eten. Dat kost Kit tien uur voor het bereiden van het eten en nog eens tien uur voor het omtoveren van zijn studentenkamer in een eetkamer en voor het opruimen.

Zes gasten per avond
Heel grootschalig is het niet en dat zal het waarschijnlijk ook niet worden. De avonden dat hij open is, ontvangt hij zes gasten per avond en dat is al meer dan de vier per avond die hij eind vorig jaar had. Nog meer gasten wordt heel lastig, omdat Kit alles alleen doet. Tijdens examens en in de tijd daarvoor werkt hij sowieso niet, dan zit hij met zijn neus in de boeken.

Veel klanten zijn zelf ook student. Aan hen vraagt Kit 20 euro per persoon, aan anderen 25 euro. Je kunt ook een hogere prijs afspreken, dan kookt hij met duurdere ingrediënten.

 

Thumbnail

Investeringen nog niet terugverdiend
Veel winst maakt Kit niet, hij verdient naar eigen zeggen tussen de drie en vier euro per uur. Hij heeft het een en ander geïnvesteerd in apparatuur en dat heeft hij nog niet eens terugverdiend.

Meer omzet en winst? Dat zal eerder gebeuren door de prijzen te verhogen dan door meer gasten te ontvangen. De ruimte die Kit heeft is ook beperkt. Zijn hele studentenkamer is 24 vierkante meter, daarvan kan hij nog geen 20 vierkante meter (ruwweg vier bij vijf dus) omtoveren in een eetkamer.

Thai kookt Japans
Waarom kookt iemand uit Thailand Japans en niet Thais? Nou, vertelt Kit, de juiste ingrediënten voor Thais eten vinden luistert nauw en die kan hij in Nederland niet krijgen. In Bangkok heeft hij veel gelezen over Japans eten en er veel over kunnen vragen aan Japanse koks daar.

"Gelukkig is de standaard voor Japans eten in Bangkok erg hoog." Niet dat Japanse ingrediënten veel makkelijker zijn te kopen in Nederland, maar je kunt ook prima met Nederlandse vis en groenten werken.

Zakelijke kant het lastigst
Het moeilijkst van zijn bedrijfje vindt Kit de zakelijke kant. Reclame maken doet hij nog alleen via zijn Facebook-pagina.

Wat Kit na zijn studie wil gaan doen weet hij nog niet precies. Misschien wil hij de gastronomie in, maar de toekomst ligt nog open, zegt Kit. Hij is eerst nog 2,5 jaar bezig met zijn studie.

Bekijk hier de reportage die Folia over hem maakte: 

Project Omakase: sushi in the dorms

Project Omakase is een sushirestaurant op een oppervlakte van zo'n twintig vierkante meter. Kitsanin Thanyakulsajja (19, student aan Amsterdam University College) runt dit restaurant namelijk vanuit zijn studentenkamer. Hij doet alles zelf: van het doen van inkopen tot het fileren van vissen, tot het bereiden van de sushi. Maar gedisciplineerd wil hij zichzelf niet noemen.

Posted by Folia on Thursday, February 25, 2016

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van