Ondernemen

De missie van Bunq: betalen wereldwijd makkelijker maken

09 maart 2017 11:05 Aangepast: 28 juli 2017 16:30
Oprichter Ali Niknam. Beeld © bunq

Bankapp Bunq is vanaf vandaag ook actief in Oostenrijk en Duitsland. Het wil uitgroeien tot de WhatsApp van het betalingsverkeer. "Wij willen alle momenten waarop mensen met geld bezig zijn simpeler en leuker maken.”

Via de app kunnen gebruikers direct toegang tot real-time betaalsystemen krijgen. Er zijn tal van mogelijkheden. Wie geld stort van een gewone bankrekening naar zijn Bunq-rekening kan geld appen naar vrienden, speciale groepen aanmaken voor een avondje stappen of een soort pot tijdens een vakantie. 

'Geen gedoe'

Zakelijke gebruikers kunnen via de app realtime boekhouden en bijvoorbeeld klanten direct betalen met hun telefoon. Een betaalde factuur staat direct in het overzicht. Facturen die je verstuurt zijn gekoppeld aan je bankrekening zodat je niet apart een bankbetaling hoeft in te voeren.

Oprichter Ali Niknam wil betalen op allerlei vlakken en voor iedereen makkelijker maken. "Je wilt gewoon geen gedoe. Met onze app kun je echt van alles doen. We versimpelen dagelijkse handelingen door handige short cuts te bedenken. Vergelijk het met WhatsApp dat onze dagelijkse communicatie vernieuwde."

Nieuwe markten

In Nederland handelt Bunq nu 10.000 transacties per dag af. Betaalvereniging Nederland liet vandaag aan RTL Z weten dat nog maar 200.000 mensen af en toe betalen met hun smartphone. Is Nederland wel klaar voor dit soort betalingen?

Niknam denkt van wel. "Het is meer onbekendheid dan huiverigheid denk ik. Je ziet aan de reacties van onze gebruikers dat ze superenthousiast zijn als ze het eenmaal geprobeerd hebben."  

Gebruikers beschermd

Bunq, dat een bankvergunning van De Nederlandsche Bank heeft, heeft zijn gebruikers beschermd door onder meer de Europese Centrale Bank en het depositogarantiestelsel. 

Duitsland is de eerste buitenlandse markt die de fintech startup aanboort. Volgens Niknam loopt dit land voorop als het gaat om innovatieve betaaldiensten. Naast internationale expansie gaat Bunq ook haar API openen voor nieuwe markten. 

Met de API kunnen ontwikkelaars real-time diensten ontwikkelen, zoals apps die een uitgavenpatroon in kaart brengen of apps die tijdens een concert vertellen wanneer het rustig is aan de bar. "De mogelijkheden zijn eindeloos."

Thumbnail

De onderneming loopt hiermee voor op de Europese bankennorm PSD2 die in 2018 wordt ingevoerd. Die norm verplicht banken om betaalgegevens van klanten te delen met andere partijen - mits de klant daar toestemming voor geeft. Doel is meer innovatie en concurrentie in de Europese betaalsector.

Kosten

Er bestaan al een paar apps, zoals Exact, Moneybird en Informer waarmee ondernemers real-time betaalopdrachten kunnen klaarzetten vanuit hun boekhouding. Dankzij kassa-afrekensystemen Eijsink, Pieterse en Countr is wachten op een ober met pinterminal verleden tijd. Verzekeraar Reaal laat vrienden gezamenlijk potjes maken om persoonlijke eigendommen te verzekeren.

Na Duitsland wil Bunq meerdere markten aanboren. Maar, zo zegt Niknam. "We hebben in elk land te maken met andere wetgeving voor banken en dat vertraagt innovaties in de sector." 

Investering

Niknam heeft 17 miljoen euro eigen geld gestoken in de ontwikkeling van Bunq - geld dat hij heeft verdient met zijn andere bedrijf: hostingprovider TransIP. De app van Bunq is nu gratis maar voor een pinpas en het pinnen moet betaald worden.

Wie een rekening opent kan gratis een bankpas krijgen, elke extra pas kost 9 euro en is vier jaar geldig. Voor pinbetalingen binnen de eurozone moet 1 euro per maand betaald worden, daarbuiten 0,04 eurocent plus 1,2 procent transactiekosten per pinbetaling.

Geld opnemen binnen de eurozone kost 0,80 per transactie en daarbuiten 2,25 euro plus 1,2 procent transactiekosten. Geld verdienen wil Bunq gaan doen met de zakelijke markt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van