Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Ook nadat Wiebes wet DBA uitstelt verliezen zzp'ers werk

07 december 2016 12:29 Aangepast: 29 juli 2017 13:30
ZZP'er aan het werk. Beeld © ANP

De nieuwe zzp-wet is voorlopig in de ijskast gezet, maar bedrijven blijven huiverig om zzp'ers in te huren. Het aantal zzp'ers dat opdrachten verliest blijft zelfs oplopen.

Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks. Nu krijgen 62.000 zzp'ers geen opdrachten meer, terwijl dat in september nog om ruim 47.000 ging.

Weliswaar kon een deel van die zzp'ers nog wel het werk uitvoeren, maar niet als zzp'er, alleen als uitzendkracht of in een payroll-constructie. Maar dat was een minderheid. Maar liefst 58 procent kon het werk helemaal niet doen.

Spaninks zegt op RTL Z dat de nieuwe zzp-wet weliswaar in de ijskast is gezet, behalve voor 'kwaadwillende' werkgevers. Maar ja, wat is kwaadwillend en wat is goedwillend, vraagt hij zich af. ''De afgelopen weken gaf Wiebes minstens vier keer een andere uitleg en dat herstelt het vertrouwen van opdrachtgevers niet echt en daarom blijven ze zzp'ers mijden'', zegt Spaninks.

Schijnconstructies

Staatssecretaris Wiebes van Financiën wilde met de nieuwe wet DBA een eind maken aan verkapte dienstverbanden. 

Maar de wet werd een nachtmerrie voor Wiebes. Zzp'ers klagen sinds de invoering van de Wet-DBA over de nieuwe regels. Veel bedrijven zijn terughoudend geworden bij het inhuren van zzp'ers. Daardoor zouden ook 'echte' zzp'ers worden getroffen.

Tweede Kamer debatteert

Het onderzoek wordt gepubliceerd als voorschot op een debat in de Tweede Kamer aanstaande donderdag dat zal gaan over de maatregelen die Wiebes wil nemen om tegemoet te komen aan de klachten over de wet DBA en de modelovereenkomsten die daarbij horen.

Wiebes heeft al gezegd dat hij de handhaving van de wet wil uitstellen tot 1 januari 2018.

Van VAR-verklaring tot modelovereenkomst

Tot voor kort hadden zzp'ers een zogeheten VAR-verklaring nodig. Wiebes heeft om te bepalen of iemand een zelfstandige is of in loondienst werkt de modelovereenkomst bedacht. Dat is een document waarmee opdrachtgever en -nemer aangeven dat hun samenwerking geen arbeidsovereenkomst is.

Daarbij kijkt de Belastingdienst naar drie dingen: loon, arbeid en gezag - of iemand je mag vertellen wat je mag doen. Er staat al vrij snel een vinkje achter die termen bij de werkzaamheden van zzp'ers, waardoor hij gezien zou worden als werknemer. Daardoor ontstond veel onrust afgelopen maanden.

Vier belangenverenigingen adviseren zzp'ers vandaag om via de site van de Belastingdienst te controleren of iemand als zelfstandige zonder personeel aangemerkt kan worden, of niet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van