Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Je brein optimaal gebruiken? Deze ondernemer traint de grote bedrijven

16 maart 2017 15:26 Aangepast: 28 juli 2017 15:00
Oprichter Mark Tigchelaar. Beeld © UseClark

Dwalen jouw gedachten tijdens het lezen van een document al af na de eerste bladzijde? Je ben niet de enige, zegt ondernemer Mark Tigchelaar. Hij geeft training in lees- en geheugentechniek aan werknemers van tal van grote bedrijven. "Van alle informatie die we op een dag binnenkrijgen, vergeten we zeventig procent."

Ruim twaalf jaar geleden richtte Tigchelaar Useclark op. Bij toeval. Eigenlijk wilde hij neuropsycholoog worden maar hij bleek dyslectisch. "Ik ben mij toen gaan verdiepen in hoe mensen informatie en teksten onthouden en ontwikkelde een methode waar medestudenten enthousiast over waren." 

Informatiestroom

Inmiddels werken er 42 mensen in zijn bedrijf en is Useclark actief in achttien landen. Klanten zijn bedrijven als Shell, Rabobank, DSM, verzekeraar Menzis en accountantskantoor Price Waterhouse Coopers. 

De interesse laat volgens Tigchelaar zien hoe thema's als werktijd, het verwerken van informatie en de balans tussen werk en privéleven, spelen. "Laatst gaf ik trainingen in Hong Kong en Zuid-Korea, maar ook hier in Nederland. Overal wordt geworsteld met de aanhoudende informatiestroom."

Brein loopt over

Hij vervolgt: "Wist je dat meer dan een miljard kenniswerkers wereldwijd meer dan 3,5 uur per dag besteden aan het verwerken en analyseren van informatie voor hun werk? En dit wordt alleen maar meer. En wist je dat stroom aan informatie de afgelopen twintig jaar meer dan twintig keer is toegenomen?"

Hij heeft er sinds kort een term voor bedacht: modern analfabetisme. "We krijgen zoveel op ons af. Met name jongeren scannen teksten en mails alleen nog maar. Ik zie het in vergaderingen van bedrijven gebeuren: mensen bluffen zich er door heen. We lezen niet meer goed en dat is echt een risico."

Om te voorkomen dat ons brein overloopt, focust Tigchelaar zich in zijn trainingen dan ook op vier punten: complexe informatie sneller en nauwkeuriger lezen, concentratie verbeteren (óók in een drukke werkomgeving), informatie beter en langer onthouden en hoofd-en bijzaken leren onderscheiden.  

Wat je niet moet doen

Eerst de don'ts. Wat je in ieder geval niet moet doen: multitasken. Daar zijn steeds meer onderzoekers het ook over eens. Tigchelaar: "Mensen denken dat als ze twee dingen tegelijkertijd doen, ze tijd overhouden. Maar het kost vier tot tien keer zo veel tijd." 

In zijn trainingen laat hij mensen daarom tal van oefeningen doen. "Dan moeten ze bijvoorbeeld naar mijn verhaal luisteren en simpele sommen maken als 5 + 2. Of ik laat ze en een tekst lezen en naar iets anders luisteren en stel daarna vragen. Dat gaat dus niet."

Wie nog niet overtuigd is kan via onderstaand filmpje, met test, zelf de proef op de som nemen:

En een andere don't: te lang lezen, overwerken of 'overleren'. "We nemen vaak te veel informatie op en te gefragmenteerd. Hersenen moeten ook rusten. Wat je ook ziet: met minder werken bereik je meer. " 

Tigchelaar haalt een onderzoek aan van Stanford University waarin twee groepen werknemers worden gevolgd. De ene groep werkt veertig uur, de andere zestig. "Je zag op de derde dag dat de groep die veertig uur werkte een voorsprong had."

Afleiding

De laatste don't is afleiding. "Werknemers worden gemiddeld om de drie minuten afgeleid. Niet alleen door mailtjes, telefoontjes en berichten maar ook vooral door de eigen gedachten. Ze lezen dan een tekst maar denken ondertussen aan een ander document." 

Eenmaal afgeleid duurt het volgens Tigchelaar vaak lang voordat mensen weer opstarten. "Bovendien is een deel van je hersenen dan nog bezig met informatie verwerken." 

Wat je wel moet doen

De oplossingen zijn niet ingewikkeld, maar moeten wel ingevoerd worden en gevolgd. 

- We moeten sneller leren lezen

De redenering hier achter is als volgt: onze hersenen kunnen 800 tot 1400 woorden per minuut verwerken, terwijl de meeste mensen 200 woorden per minuut lezen, zegt Tigchelaar. "Onze hersenen houden dus ruimte over waardoor we lezen en een gesprek tussen collega's gaan volgen. Wie sneller leest, is dus minder snel afgeleid en onthoudt de tekst beter.

- Stilteblokken op kantoor

Werknemers mogen dan bijvoorbeeld tussen 10 en 12 uur geen mails naar collega's sturen of bellen. "Het werkt niet overal en hangt van de sector waarin het bedrijf werkt af, maar bedrijven die het wel invoeren zeggen allemaal dat ze in die uren het meest gedaan krijgen."

- Hoofdzaken van bijzaken onderscheiden

"Zeker als het gaat om lange rapporten, adviseer ik om eerst naar de conclusie te kijken en dan het rapport te scannen. Ik vergelijk het met recepten: je kijkt eerst naar het eindproduct voordat je je over de instructies buigt."

- Verkort de werkdag

In Zweden werd dit balletje vorig jaar al opgegooid maar het experiment bleek uiteindelijk te duur. Toch is het een goed idee, meent Tigchelaar. "Na zes uur zijn je hersenen namelijk wel op. Eigenlijk zou je iedere 25 minuten een pauze moeten nemen."

Die korte werkdag is wel lastig de verkopen aan sommige klanten, waaronder advocatenkantoren en banken waar overwerken de standaard is. "Het is wennen, maar je merkt het resultaat echt."

- Tot slot: omarm papier

Voor het leestempo, tekstbegrip en het onthouden van water er staat heeft papier de voorkeur boven een computerscherm. "Wanneer je een digitale tekst leest daalt je productiviteit met 30 procent: we lezen ze langzamer, onnauwkeuriger en vergeten het sneller. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore