ZZP

'Bedrijven huren meer flexwerkers in door onzekerheid zzp-wet'

26 juli 2017 14:01 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Archieffoto ANP

Omdat er nog steeds onzekerheid is over de regels voor het inhuren van zzp'ers, zetten bedrijven steeds meer flexwerkers in, hoe tegenstrijdig dat wellicht ook klinkt. Voor de zekerheid huren bedrijven namelijk meer freelancers in voor hetzelfde werk.

In het afgelopen kwartaal steeg het aantal flexwerkers met gemiddeld 8 procent ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van payrollbedrijf Tentoo. Het bedrijf deed onderzoek onder 10.000 flexwerkers en freelancers.

Oorzaak: onzekerheid over zzp-wet

Als reden voor de populariteit van flexwerkers noemt Tentoo de onzekerheid door het opschorten van de zzp-wet. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties van staatssecretaris Eric Wiebes werd vorig jaar in de ijskast gezet en daardoor weten bedrijven nog steeds niet waar ze aan toe zijn.

"Bedrijven die zzp'ers inhuren, lopen het risico op naheffingen en boetes als ze niet conform de regels handelen. De regels zijn echter niet helder", aldus Tentoo-directeur Paul den Ronden.

Uurloon blijft achter bij hoeveelheid werk

Het gemiddelde uurloon steeg met 2 procent, beduidend minder hard dan de omzetstijging. Dat is volgens Den Ronden niet zo vreemd: "Als freelancers meer uren werken, verdienen zij sowieso iets meer en hoeven zij hun inkomsten niet te laten stijgen door hun uurtarief te verhogen." 

Vooral jongere arbeidskrachten zijn populair: de inhuur van mensen jonger dan 25 steeg met maar liefst 42 procent. Hun omzet steeg daardoor met 11 procent. In de leeftijdscategorie 25 tot 34 steeg de omzet zelfs met 21 procent. 

Vakantie uitstellen

Door freelancers en flexwerkers via payrolling in te huren, sluiten bedrijven volgens Tentoo de financiële risico's uit. Het bedrijf verwacht dat de vraag naar freelancers en flexwerkers de komende tijd verder zal stijgen.

Dat bedrijven veel flexwerkers inhuren, zorgt er ook voor dat veel freelancers hun vakantie even uitstellen: 34 procent denkt er deze zomer geen tijd voor te hebben. En 22 procent gaat wel, maar blijft in zijn of haar hoofd er wel mee bezig door bereikbaar te blijven of zelfs werk mee te nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van