Ondernemen

John de Mol niet de enige rijke BN'er die graag investeert

12 november 2015 17:16 Aangepast: 23 januari 2017 08:38
Beeld © ANP

De belangstelling van John de Mol vandaag in PostNL is opvallend. Het postbedrijf worstelt al jaren met krimpende volumes. Hij is niet de enige, bekende rijke Nederlanders doen vaker opmerkelijke beleggingen.

Nog geen week nadat CEO Herna Verhagen van PostNL nog maar eens waarschuwde voor forse dalingen, blijkt dat mediaondernemer en miljardair John de Mol een belang neemt in het alsmaar krimpende postbedrijf.

Aangezien hij met ruim 14 miljoen aandelen inmiddels een kapitaalbelang van meer dan 3 procent heeft, moest het belang verplicht publiekelijk gemeld worden bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Voor juli 2013 lag die grens nog op 5 procent.

Houdt de mediamagnaat van een gokje of denkt hij domweg verder dan de meesten van ons? Diepe zakken heeft hij in ieder geval zeker. RTL Z duikt in het verleden op zoek naar meer puissant rijke Nederlanders met substantiële kapitaalposities.  

Wie? Dik Wessels
Wat? Ondanks het kelderen van de prijzen en de opkomst van alternatieve energiebronnen investeert miljardair Wessels (van bouwer VolkerWessels) juist nu in olie. Hij doet dat bij Argos, dat actief is in de olieopslag en -distributie en benzinestations exploiteert.

Wie? Familie Brenninkmeijer
Wat? Via investeringsmaatschappij Egeria pompt de familie Brenninkmeijer geld in de failliete Imtech-boedel. De divisie Traffic & Infra heeft met zijn specialisme in verkeerssystemen voldoende toekomst, denken zij. De deal is zo goed als rond.  

Wie? Jan Dirk Paarlberg (met zoon Max)
Wat? De voor witwassen veroordeelde vastgoedhandelaar heeft een belang in de Telegraaf Media Groep (TMG). Dit meldde de familie Paarlberg wat laat, wat hen bijna nog een boete van 500.000 euro kostte.

Wie? Jan Zeeman
Wat? De textielbaron heeft in de jaren veel grote aandelenpakketten in bezit gekregen. De lijst met transacties in het register van de AFM toont aan dat Zeeman een buitengewoon actieve speler op de beurs is. Zeeman heeft via Navitas Capital substantiële belangen in onder meer bouwbedrijf Ballast Nedam, beleggersbank Binck, detailhandelsconcern Macintosh (bekend van Kwantum, Halfords, Belcompany en Scapino) en nog een handjevol bedrijven waaronder ook, jawel, Imtech.

Wie? Familie Blokker
Wat? De Blokker Holding, met winkelketens Blokker, Bart Smit, Intertoys en Leen Bakker, belegt via Breedinvest. Deze beleggingsmaatschappij heeft al jarenlang een substantieel aandeel in Beter Bed, kabel- en technologieconcern TKH Group en net als Jan Zeeman in Macintosh.

Wie? John Fentener van Vlissingen
Wat? We sluiten af met de BCD-oprichter die via zijn private investeringsmaatschappij Boron een belang opbouwde in Intercontinental Hotels Group, één van ‘s werelds grootste hotelexploitanten en bekend van ketens Holiday Inn en Crowne Plaza. Intussen richt hij zich op onder meer SnowWorld en fietsen- en fitnessholding Accell.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van