Ondernemen

Fentener van Vlissingen loopt binnen op Docdata

02 februari 2017 12:39 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Na ruim 7 jaar heeft Harold Fentener van Vlissingen zijn belang in het Nederlandse beursfonds Docdata verkocht. Met een miljoenenwinst. De 47-jarige telg uit de legendarische ondernemersfamilie blijkt het afgelopen jaar behoorlijk actief als investeerder.

Met de investering in Docdata lijkt Fentener van Vlissingen op het eerste gezicht een enorme scheur in de broek te hebben opgelopen. Hij kocht zijn 374.402 aandelen in 2009, tegen zo'n 7 euro per stuk. Totaal prijskaartje: ruim 2,6 miljoen euro. Toen hij de stukken een maand geleden verkocht, leverden ze 31 cent per stuk op. Ofwel iets meer dan 100.000 euro.

Enorme winst

In werkelijkheid heeft de investering Fentener van Vlissingen een enorme winst opgeleverd. Docdata verkocht in 2015 zijn activiteiten, waaronder een bedrijf dat bestellingen van internetwinkels afwikkelt. Wat achterbleef was een leeg beursfonds. De opbrengst van de verkoop werd uitgekeerd als 'superdividenden', van 21 euro en 2,50 euro per aandeel. Dat leverde Fentener van Vlissingen dus 8,8 miljoen euro op.

Nog afgezien van de gewone dividenden die Docdata uitkeerde, boekte Fentener van Vlissingen dus geen verlies van 2,5 miljoen euro op zijn belang in Docdata, maar een winst van ruim 6 miljoen euro. Niet mis, op een investering van 2,6 miljoen.

Invloedrijk

Harold Fentener van Vlissingen is de enige zoon van Frits Fentener van Vlissingen, die tussen 1975 en 1984 het familieconcern SHV Holdings leidde en daar een van de grondleggers van groothandel Makro was. Dankzij talrijke commissariaten en zijn eigen investeringsmaatschappij Flint was Frits decennialang een van de meest invloedrijke figuren in het Nederlandse bedrijfsleven.

Na het overlijden van zijn vader in 2006 erfde Harold als een van de vier kinderen een deel van het familievermogen. Dat bestond uit een flink belang in SHV en uit investeerder Flint met waardevolle belangen in vastgoed en bedrijven als kabelmaker Draka. Dankzij die erfenis staat Harold prominent in de rijkenlijst van zakenblad Quote. Met een geschat vermogen van 490 miljoen euro staat hij op de 34ste plaats.

Buiten de spotlights

Harold is altijd buiten de spotlights gebleven. Na zijn studie in Leiden werkte hij een aantal jaar voor KLM en Philips. Daarna vertrok hij naar China, waar hij een groothandel en webwinkel begon. Dat bedrijf werd in 2010 overgenomen door TNT Post. Na het overlijden van zijn vader ging hij een deel van de nalatenschap beheren. Zo nam hij onder meer Diamond Tools Group uit de boedel over, een producent van precisiegereedschap.

Tot dusverre was niet veel bekend over de bedrijven waarin Harold Fentener van Vlissingen zelf investeert. Uit onderzoek door RTL Z blijkt dat hij het afgelopen jaar behoorlijk actief als investeerder is geweest, en dat hij daarbij een bijzondere voorliefde voor technologiebedrijven aan de dag legt.

Malabar Hill

Fentener van Vlissingen blijkt in 2015 de Antilliaanse houdstermaatschappij Malabar Hill te hebben opgericht, genoemd naar een extreem luxe woonwijk in de Indiase stad Mumbai. Daarin heeft hij een groot deel van zijn belangen onderbracht. Een van de belangrijkste dochters van die holding is Forest Manor, waarin onder meer het belang in Docdata zat.

Via Forest Manor deed Fentener van Vlissingen afgelopen jaar een aantal substantiële deals. Zo verkocht hij afgelopen zomer zijn belang van 1,6 miljoen aandelen in het Schotse technologiebedrijf Energy Assets. Aanvankelijk verzette Van Vlissingen zich met enkele andere grootaandeelhouders tegen de overname van het bedrijf, dat slimme gasmeters ontwikkelt. Maar toen investeerder Alinda het bod verhoogde, ging hij akkoord. Het pakket leverde hem zo'n 10 miljoen pond op.

Voorkeur voor tech

Ook uit andere recente deals blijkt een voorkeur voor high-tech. In juni verhoogde Fentener van Vlissingen zijn belang in het Zweedse Micro Systemation van 5 naar 7,4 procent. Dat bedrijf ontwikkelt opsporingstechnologie voor mobiele apparatuur. Dit aandelenpakket is inmiddels 11 miljoen euro waard.

En in september kocht Forest Manor ruim 5 procent van de aandelen in het Amerikaanse technologiebedrijf USA Technologies, dat elektronische betalingssystemen ontwikkelt. Deze 2 miljoen aandelen zijn tegen de huidige koers 8 miljoen dollar waard.

Geheel in de traditie van de familie, die zich meestal hult in stilzwijgen, wil Fentener van Vlissingen geen toelichting geven op zijn recente investeringen. "Hij heeft er niet veel aan toe te voegen", laat zijn assistente weten. Wel vult hij aan dat Forest Manor ook een belang heeft in Korea Ratings Corp, een Aziatische leverancier van kredietwaardigheidsbeoordelingen en bedrijfswaarderingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van