Ondernemen

Tussen broodfonds en AOV: 'Verzekeren moet eerlijk zijn voor zzp'ers'

26 maart 2017 13:56 Aangepast: 28 juli 2017 13:00
Ondernemer Jip de Ridder. Beeld © CommonEasy

Omdat ondernemer Jip de Ridder niets zag in traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekeraars of een broodfonds richtte hij platform CommonEasy op. Het principe stoelt op vertrouwen. Maar is dat een goed idee of naïef?

"Ik zocht een eerlijke manier van verzekeren die vooral niet te duur is", vertelt De Ridder (31). Hij bedacht samen met zijn broer CommonEasy, een tool waarmee je samen met je netwerk een vangnet vormt, in geld of diensten, tegen arbeidsongeschiktheid.

Online spaarpot

Het werkt als volgt: eerst bepaal je het bedrag dat je maandelijks wilt ontvangen mocht je om wat voor reden dan ook arbeidsongeschikt raken. Anders dan bij voorbeeld verzekeraars geldt een burnout ook als reden.

Van dit bedrag stort je maandelijks minimaal vijf procent in je eigen online spaarpot. Als niemand ziek wordt dan blijft het geld van jou. "Als je bijvoorbeeld na een paar jaar in loondienst gaat, krijg je dus gewoon alles terug."

Cirkels

De tool is gebaseerd op drie cirkels waaronder je connecties, connecties van connecties en daar weer de connecties van. Per cirkel kun je instellen wat je wilt bijdragen om iemand te helpen.

Op het moment dat je ziek wordt, deel je je verhaal met je netwerk. De hoogte van je vergoeding wordt bepaald door de grootte van je netwerk en de dekking van je vangnet. "CommonEasy draait om wederkerigheid en dat is er in overvloed. Hoe meer mensen het risico mee helpen te spreiden, hoe lager de kosten en hoe hoger de dekking."

In principe wordt er altijd uitgekeerd maar mocht iemand uit het netwerk twijfels hebben dan kan een keuringsarts of expert ingeschakeld worden en de situatie beoordelen. 

Naïef?

Het principe is vooral erg gebaseerd op vertrouwen. Naïef? De Ridder denkt van niet: "Daar zijn we ook niet bang voor. Wie hier misbruik van maakt valt op een moment door de maand en dat is echt slecht voor je onderneming. Dat zou echt een sociale zelfmoord zijn."

Toch zet econoom Matthijs Bouman wel een paar vraagtekens. Zo is de maximale uitkeringsduur nu twee jaar (in de toekomst moet dit langer worden). "Dan praat je dus meer over een ziekteverzekering dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een beetje zzp’er moet daar natuurlijk zelf voor kunnen sparen."

Regels

Technisch zit de tool volgens hem prima in elkaar maar hij struikelt wel over het principe vertrouwen. ''Als andere moeten beoordelen of je ziek bent en hoeveel je mag krijgen dan is dat wel gevaarlijk en niet objectief. Bovendien gelden daar voor echt verzekeraars regels voor.''

Bij mensen in vaste dienst of met een AOV bij een verzekeraar is het altijd een (bedrijfs)arts die vast stelt in welke mate iemand zijn werk nog wel of niet uit kan voeren. 

Bij een broodfonds gaat het net als bij CommonEasy ook op basis van vertrouwen. Je kunt je bij aanvang ziekmelding voor vijftig procent of honderd procent ziek melden. Fraudeurs worden geroyeerd en zijn niet alleen hun broodfonds kwijt, 'maar ook zijn vrienden en zijn professionele netwerk kwijt'. 

De Ridder is er echter van overtuigd dat iedereen wil meebetalen zoals dat nu ook bij een broodfonds gebeurt. Bouman: "Misschien zijn mensen soms inderdaad aardiger dan wij economen denken."

Geen geld, maar diensten overnemen

Geld uitkeren blijkt overigens niet altijd nodig. ''Laatst was een eigenaar van een hondenuitlaatservice ziek en in plaats van geld hebben anderen uit het netwerk haar werk overgenomen.'' Lachend: ''Kwamen die ook eens achter hun laptop vandaan.''

De Ridder wil vooral zo transparant en eerlijk mogelijk werken. Sociaal ondernemen is zijn drijfveer, zegt hij. ''Ik zat nog in de collegebanken toen de financiële crisis uitbrak. Ik zag hoe de financiële wereld niet transparant werkt en problemen van zich afschuift en hoe overheden daar niets aan deden. Ik heb gewoon een sterke drive om de wereld te verbeteren. Zeven jaar geleden ben ik daarom al begonnen met CommonEasy, dat zich toen alleen nog richtte op verzekeringen voor mobiele telefoons.''

Hoe sympathiek het ook mag klinken, econoom Bouman denkt niet dat er grote behoefte is aan weer een nieuwe speler op deze markt. "Waar zzp'ers behoefte aan hebben is goedkopere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Geen ziekteregeling. CommonEasy klinkt daarom meer iets voor de onderkant van de markt: de zelfstandigen met weinig inkomsten."         

Broodfonds versus Arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Bij een broodfonds vormen 20 tot 50 ondernemers een groep. Iedereen legt vervolgens maandelijks een bedrag tussen de ongeveer 35 en 140 euro in. Daarnaast moet er 10 euro per maand aan contributie worden betaald. Als er twee jaar lang niemand ziek wordt, krijg je je inleg terug. Wordt er wel iemand ziek, dan krijg je afhankelijk van je inleg een maandbedrag uitgekeerd. Er is wel een eigen risico: het eerste maand moet je voor jezelf zorgen. Daarnaast moet je al een jaar zelfstandige zijn en minimaal 750 euro per maand verdienen. 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een stuk duurder, maar je krijgt, mocht je volledig arbeidsongeschikt raken, wel tot aan je pensioen uitgekeerd. Je bepaalt zelf voor hoeveel euro je je verzekert en of je al na drie maanden of na een jaar betaald krijgt. Bij een AOV wordt er bij een psychische ziekte, zoals een burnout, vaak geen geld uitgekeerd. Het CPB stelt dat verzekerde zelfstandigen uit de laagste inkomensgroep jaarlijks gemiddeld 3200 euro aan premie betalen voor hun AOV en dat de meestverdienende zelfstandigen 5000 euro kwijt zijn. Die premie is overigens fiscaal aftrekbaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van