Business

Te koop: voedselrestenvermaler (je mag hem alleen niet gebruiken)

13 juli 2017 18:21 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Groente, fruit en kippenbotten: niets is te veel voor de voedselvermaler. Beeld © InSinkErator

Terwijl de helft van de Amerikanen zijn voedselresten gewoon door de gootsteen spoelt, is het lozen van fijngemalen voedsel via het riool in Nederland verboden. Toch zijn er honderden (web)winkels die de voedselvermaler maar al te graag verkopen.

Webwinkel iBOOD, dat iedere dag slechts een aantal producten verkoopt, had de voedselrestervermaler ​donderdag in de aanbieding. Voor 370 euro was het apparaat met 0,75 PK en 1425 omwentelingen per minuut van jou. "Afgekloven maïskolven, appelklokhuizen of kippenbotjes; niets is te gek voor deze InSinkErator Evolution 200", prijst de website het product aan.

Voldoet aan de norm

Een woordvoerder van iBOOD wijst erop dat de vermaler voldoet aan de CE-norm en in Nederland verkocht mag worden. "Het gebruik van het item is de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker. Wij zullen echter de koper erop attenderen dat er wettelijke bepalingen zijn in Nederland waaraan de eindgebruiker van dit product zich dient te houden."

Ook Coolblue had tot vanmiddag vier verschillende voedselvermalers in de verkoop, maar na vragen van RTL Z over de reden daarvan, besloot de webwinkel de verkoop direct te staken. De apparaten zijn inmiddels van de website verdwenen. Op de vraag hoe vaak de vermalers verkocht zijn, wilde Coolblue geen antwoord geven.

Geliefd in Hollywood

De voedselvermaler werd eind jaren twintig in de Verenigde Staten ontwikkeld. Hoewel het gebruik ervan lang verboden was, heeft tegenwoordig de helft van de huishoudens een food waste disposer, blijkt uit cijfers over 2009 van het Amerikaanse Bureau voor de Statistiek. Bedoeld om gemakkelijk van overtollig voedsel af te komen, geliefd in Hollywood om ledematen in de stoppen.

Net als in de meeste Europese landen is het lozen van afvalwater via een voedselvermaler in het riool in Nederland verboden, stelt artikel 6 van het Besluit lozing afvalwater huishoudens. Dit om verstoppingen tegen te gaan. In België is zelfs de verkoop illegaal. Sommige Zweedse gemeenten moedigen het vermalen van voedselresten juist aan omdat rioolwaterzuiveringsbedrijven er biogas uit kunnen halen.

Last van verstoppingen

Juist om die reden kopen mensen het apparaat hier, zegt Paula Spannenburg van de website allergoedkoopst.com, dat via bol.com een Amerikaanse voedselvermaler aan de man brengt. Door organisch materiaal, zoals voedselresten, te vergisten ontstaat biogas, waarmee weer elektriciteit opgewekt kan worden. "Hier in de buurt hebben veel boeren hun eigen vergisters", aldus de Friezin.

Maar ook voor consumenten kan een voedselrestenvermaler een verademing zijn, zegt Spannenburg. "Officieel mag het niet, maar veel mensen die ver van de riolering wonen hebben last van verstoppingen", legt ze uit. "Dan kan een vermaler helpen." Echt rijk wordt ze er niet van. Het bedrijf verkoopt naar eigen zeggen enkele tientallen exemplaren per jaar.

'Milieuvriendelijk alternatief'

In veel advertenties en begeleidende productinformatieteksten wordt de voedselrestenvermaler aangeprezen als een 'milieuvriendelijk alternatief' voor het weggooien van voedsel in de prullenbak. Daarmee zou het apparaat een bijdrage leveren aan het verminderen van broeikasemissies.

Maar uit onderzoek van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) en Rioned, de koepelorganisatie voor de riolering en het stedelijk waterbeheer in Nederland, blijkt dat het met de milieuvoordelen wel meevalt. In een rapport uit 2015 van ruim tachtig pagina's (pdf) komen beide partijen tot de conclusie dat het gebruik van voedselvermalers 'geen maatschappelijk voordeel oplevert'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van