Ondernemen

Victor Muller in vizier Zweedse FIOD

19 februari 2016 15:19 Aangepast: 01 augustus 2017 09:00
Beeld © ANP

Ondernemer Victor Muller heeft de Zweedse fiscale opsporingsdienst achter zich aan. Hij wordt vervolgd voor het dwarsbomen van belastingcontroles, meldt de Zweedse FIOD, de Ekobrottsmyndigheten.

Tegenover persbureau ANP bevestigt aanklager Olof Sahlgren dat er een Nederlander onder de vijf aangeklaagden is, allen voormalige topbestuurders van Saab. De aanklacht is vanmiddag officieel ingediend bij de rechtbank in Vänersborg. 

Sahlgren verwacht dat Muller zich gewoon zal melden in Zweden zodra dat nodig is. Hij verwacht niet dat Nederland om uitlevering zal moeten worden gevraagd. "Hij heeft tot nu toe altijd in de hoogste graad zijn medewerking verleent'', zegt de aanklager. Hij denkt dat de zaak, in het gunstigste geval, in de herfst door de rechter zal worden behandeld. 

'Via de media gehoord'
Muller was van 2010 tot 2012 de baas bij de Zweedse autoproducent Saab, na de overname van dat bedrijf door zijn bedrijf Spyker. Muller laat aan RTL Z weten dat hij 'via de media kennis heeft genomen van de zaak'. "Dat is daar kennelijk gebruikelijk, want het gebeurt elke keer", voegt hij daar aan toe. Verder wil hij geen commentaar geven, want 'ik ken de feiten niet'. 

De vijf topmensen van SAAB Automotive AB worden ervan beschuldigd een bedrag van omgerekend 3,5 miljoen euro uit het zicht van de belastingdienst te hebben gehouden. De hoogte van het bedrag maakt het een ernstig misdrijf, volgens de dienst Ekobrottsmyndigheten. Indien ze schuldig worden bevonden, hangt de verdachten een boete en/of een gevangenisstraf van zes maanden tot vier jaar boven het hoofd.

In mei van vorig jaar werd al bekend dat de Zweden een onderzoek instelden naar mogelijke belastingontduiking bij de autofabrikant. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van