Ondernemen

Chantal ging dromen achterna in Afrika en leerde van mislukking

19 december 2016 05:59 Aangepast: 29 juli 2017 11:30
Chantal Heutink

Als coach daagde ze ondernemers uit om hun dromen te volgen. Maar toen Chantal Heutink dat ook zelf deed werd dat niet het succes dat ze voor ogen had. Toch is ze persoonlijk enorm gegroeid door haar 'spectaculaire mislukking'.

Chantal Heutink verwerkte een rouwproces omdat ze haar levensdroom in Afrika niet heeft kunnen verwezenlijken. Maar het leven is een reis met verschillende bestemmingen, zegt ze. Het gaat erom hoe je er mee om gaat, dat je wat je hebt geleerd kunt toepassen in de rest van je leven.

Ze is nu terug in Amsterdam, waar haar avontuur ooit begon, maar wel met tien jaar meer ervaring en levenslessen rijker.

Niet alleen maar dromen

Voordat ze naar Afrika ging, vertelde Chantal als coach aan ondernemers dat ze niet alleen moesten dromen, maar ook denken, durven en doen. Laat je niet leven door je hypotheek.

Wat ze nu vertelt is het verhaal dat ze zelf heeft doorleefd: een droom kan wel eens misgaan.

Weg beautycase en acrylnagels

In 2006 voegde Chantal zelf de daad bij het woord, ze ging de droom die ze sinds haar zevende had achterna en ging naar Kenia.

Ze ging in haar eentje, ''het was míjn droom''. Haar beautycase ging niet mee en de acrylnagels gingen af. 

Weinig meisjes in de bovenbouw op school

In Kenia bezocht Chantal verschillende scholen. Het viel haar op dat er in de onderbouw veel meisjes zaten, maar in de hogere klassen niet meer. Het bleek dat als meisjes ongesteld worden ze niet naar school gaan. Er is geen maandverband of ze kunnen het niet betalen. Ze gebruiken wel doeken en tissues, maar als die doorlekken dan zorgt dat voor veel schaamte.

Bij ontwikkelingssamenwerking gaat het vaak om het versterken van de positie van vrouwen, vertelt Heutink, maar hoe doe je dat als meisjes vijf dagen in de maand niet naar school kunnen?

Heutink wilde iets duurzaams doen en ontwikkelde zelf uitwasbaar maandverband, met lokale middelen en ondernemers.

Thumbnail

Taboes doorbreken

Ook wilde ze zorgen voor een gedragsverandering, onder meer door op scholen niet alleen meisjes, maar ook jongens bij de voorlichting te betrekken.

In grote delen van Afrika zijn er grote taboes rondom menstruatie. Zelfs moeders praten er niet met hun dochters over.

Fabriek kon zichzelf niet bedruipen

Op de fabriek in Kisumi in Kenia werkten op een gegeven moment 20 mensen. Zelf werkte om de maand in Nederland, onder meer als recruitment manager, om geld op te halen voor de activiteiten in Afrika.

Maar later moest de organisatie zichzelf bedruipen en dat lukte niet. ''Ik ben wel ondernemend, maar geen ondernemer pur sang'', zegt Heutink nu. Ze ging wel op zoek naar een lokale ondernemer, maar die bleek lastig te vinden.

Daarbij zijn de wegen slecht en dat maakt de distributie duur. 

Niet gelukt

Heutink bereikte 55.000 meisjes en vrouwen, maar ze realiseerde zich in 2015 dat ze te lang was doorgegaan met haar passie. Als zij zou wegvallen, dan zou de hele organisatie weg zijn. Ze wil de organisatie graag overdragen, maar er loopt nu nog een rechtszaak tegen een directeur die fraudeerde en dit maakt verkoop nog lastig.

De gedragsverandering die ze wilde bewerkstelligen is niet geworden wat Chantal had verwacht. Het vraagt een lange adem.

Nieuwe bestemming

De droom van Heutink is dus op een diepe teleurstelling en een dure les uitgelopen, maar ze is nu op weg naar de volgende bestemming in haar leven.

Ze wil het verhaal vertellen van Afrikaanse meisjes en vrouwen én ze wil mensen aanzetten na te denken over wie ze zijn en wat ze willen.

Gegroeid

Zelf heeft Chantal veel geleerd. Vroeger vond ze uiterlijk vertoon best belangrijk en deed ze heel veel moeite om aan verwachtingen van haar omgeving te voldoen. Maar het gaat ook om menselijk contact, weet Heutink nu. Ook op andere vlakken is ze als persoon gegroeid, zegt ze.

Voordat Chantal naar Afrika ging had ze ondanks het feit dat ze een succesvol bedrijf had en goed verdiende een laag zelfbeeld. Nu gelukkig niet meer.

Zou het zo weer doen

​Als ze alles overnieuw zou mogen doen, dan zou Heutink weer naar Afrika gaan en aan het project in Kenia beginnen. Maar ze zou sommige zaken wel anders doen. Ze zou luisteren naar experts om sommige fouten te voorkomen.

Dat doen ze nu dan ook. Heutink heeft een schrijfcoach in de arm genomen voor advies over het boek dat ze schrijft.

Belangrijkste levensles

De belangrijkste levensles die Chantal heeft geleerd? Wacht niet tot je pensioen om te gaan doen wat je graag wilt, dan heb je misschien wel een hartaanval gehad, of je bent ziek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van