Ga naar de inhoud
Business

Millennials kunnen wel wat creativiteit van ouderen gebruiken

Creatieveling en Tesla-oprichter Elon Musk. Beeld © AFP

Wie aan Silicon Valley denkt, denkt aan hipsters van midden 20. Met baarden, retrofietsen en een Macbook vol creatieve ideeën waarmee de wereld voorgoed gedisrupt wordt. Maar wat blijkt: dit stereotype blijkt helemaal niet te kloppen. De echte creativiteit zit bij de wat oudere generatie.

Uitvindingen worden in de VS vooral gedaan door veertigplussers, blijkt uit een onderzoek naar IT en innovatie, waar Quartz over schrijft. De meeste Willie Wortels zijn 47 jaar, terwijl nog geen zes procent jonger is dan dertig. Het gaat dan vooral om het binnenhalen van patenten in de gezondheidsbranche, IT en techniek.

Bij de grote (tech)bedrijven werken vaak duizenden mensen aan nieuwe onderdelen voor bijvoorbeeld smartphones, zonnepanelen of slimme pleisters. Volgens de onderzoekers zijn de ouderen, met vaak heel wat ervaring op zak, verantwoordelijk voor de creativiteit binnen een team.

Millennials doen wel mee om de prijzen

Kunnen jongeren dan helemaal niets? Toch wel. Gekeken naar de winnaars van de R&D 100 Awards, een prijs voor de meest innovatieve ideeën in technologie en wetenschap, doen dertigplussers ook mee.

Hoewel relatief veel jongeren bij de grote techbedrijven werken, gaan de oudere werknemers er met de patenten vandoor.

En bij de grootste techbedrijven van Amerika is de groep 26-30 jaar ongeveer even groot als de groep 51-55 jaar. Maar het neemt niet weg dat de onderzoekers denken dat de meest creatieve ideeën pas komen, wanneer iemand meer en meer ervaring heeft opgedaan.

Dit is een artikel van