Ondernemen

Startup maakt designlampen van illegaal opgeviste fietswrakken

04 april 2017 14:24 Aangepast: 28 juli 2017 11:00
Sanne Pronk met medestudent Robin van Diest. Beeld © Jantine de Groot

Uit de Amsterdamse grachten worden jaarlijks 15.000 fietsen gevist die op de schroothoop eindigen. Zonde, vinden vier studenten. Zij starten daarom een bedrijf in designlampen, gemaakt van oude fietsen die ze zelf met een magneet uit het water willen vissen.

Sanne Pronk (22) las op een kunstwerk van fietsen eens dat er jaarlijks zo'n 12.000 tot 15.000 in de gracht belanden. Haar studiegenoot Manon Diemeer houdt van verlichting. Dus toen de twee studenten elkaar ontmoetten tijdens een minor ondernemerschap werd al brainstormend het idee voor Ros geboren.

Frame als hanglamp

"We hebben een fiets uit elkaar gehaald en zijn gaan kijken wat we er van konden maken: een tafel, een klok, een lamp", zegt Pronk. 

Diemeer (22) vult aan: "We hebben hele lijsten met mogelijke producten gemaakt. Maar toen viel me op dat de vormen van een fiets heel geschikt zijn om lampen van te maken. Het frame leent zich bijvoorbeeld perfect voor een hanglamp."

Ze vervolgt: "Uit de voorvork kun je weer een staande lamp maken. En het tandwiel uit de kettingkast heb ik gebruikt voor het ontwerp van een wandlamp. Doordat het licht vanachter het tandwiel komt krijg je een mooi schijnsel."

Met de drie prototypes die ze gemaakt hebben, zijn de vier studenten langs tal van interieurwinkels gegaan. De twee vrouwen worden bijgestaan door Steve van Rooij die bedrijfskundige informatica studeert en Robin van Diest, student logistiek & economie.

Pronk: "Zodra onze lampen in productie zijn, willen zij ze wel afnemen. We denken dat het zal aanslaan. De lampen passen binnen de industriële trend, het is circulair en het is ook typisch Nederlands." 

Thumbnail

Eén van de drie modellen. (Foto: Jantine de Groot)

Potentiële klanten moeten dan wel gecharmeerd zijn van het ontwerp en het verhaal erachter, want de lampen zijn met prijzen tussen de 140 en 180 euro niet goedkoop. Over dit verhaal zegt Pronk: "We willen mensen laten zien hoe je uit iets ouds, dat wordt weggegooid, iets moois kunt maken."

"Doordat je de oude fietsonderdelen goed terugziet in de designlampen, hopen we dat dit een boodschap overbrengt, namelijk: ga bewust om met de spullen die je al hebt, want die zitten vol waardevolle grondstoffen."

Heling

Aan genoeg fietsen komen blijkt nog wel een dingetje. De eerste fietsen zijn via kringloopwinkels gekocht maar de studenten willen een vergunning om ze uit het water te halen. Maar die verkrijgen zal niet makkelijk worden.

De gemeente Amsterdam besteedt dit karwei uit aan Waternet. "Wij krijgen heel vaak verzoeken van studenten of kunstenaars die iets met de fietsen willen", zegt Diane Kleinhout, woordvoerder van Waternet.

" Zelfs de meest verroeste en verrotte fiets kan ooit gestolen zijn, dus weggeven mag gewoon niet van de wet. Dat is heling. Helaas, want wij vinden het heel leuk dat er zo wordt nagedacht over die fietsen." De fietsen gaan naar een depot en als ze niet opgehaald worden uiteindelijk naar een ijzerboer of de schroothoop.

Vissen met magneet

Door een vergunning zullen ze zich niet laten weerhouden, zegt Pronk. De studenten willen ze desnoods 's nachts uit het water gaan vissen met een sterke magneet die Pronk heeft.

Optimistisch: "Milieuorganisatie Plastic Whale heeft officieel ook nog geen vergunning om het plastic uit grachten te vissen, en zijn ze inmiddels niet meer weg te denken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van