Ondernemen

Buitenkansje: wie wil er een gevangenis kopen?

01 april 2016 17:29 Aangepast: 31 juli 2017 22:30
Beeld © Rijksvastgoedbedrijf

De voormalige bewoners hadden maar wát graag de sleutels in handen gehad, maar voor hen kwam het aanbod iets te laat: de penitentiaire inrichting aan de Tafelbergweg in Amsterdam staat te koop. Als je zin hebt (en geld), dan is hij van jou. Heb je liever een gevangenis in een andere stad, dan is dat ook geen probleem.

Het gebouw aan de Tafelbergweg is zo’n 5600 vierkante meter groot, pas 24 jaar oud en ligt aan het randje van de Bijlmer in Amsterdam.

Het Rijk bezuinigt en sloot afgelopen jaren een hoop gevangenissen af. Die staan sinds kort of gaan binnenkort in de verkoop. Zo kan je de nieuwe eigenaar worden van de koepelgevangenissen in Breda, Arnhem en Haarlem. Als je liever een inrichting wilt in Utrecht, dan kan je binnenkort je slag slaan in de oude gevangenis Wolvenplein. Zelfs de Bijlmerbajes is op de kop te tikken. 

Let goed op de voorwaarden, want je mag niet zomaar in elke bajes een discotheek, appartementencomplex of restaurant bouwen. Sommige gemeentes willen 'hun' gevangenis graag een 'maatschappelijke bestemming' geven. Daarbij kan je denken bijvoorbeeld aan een school, opvang of museum. 

Waarom willen we er vanaf?
Ook bij de Amsterdamse gevangenis aan de Tafelbergweg zijn restricties. Het mag bijvoorbeeld niet overgenomen worden door een bedrijf om er een hele grote winkel in te vestigen, zoals de hypermarchés die je bijvoorbeeld in Frankrijk vaak ziet. De cellen ombouwen tot appartementen mag wel, maar het gebouw ligt wel vlakbij de snelweg en dat zou toekomstige bewoners kunnen storen. Het is dus wachten op een creatieve ondernemer of vastgoedontwikkelaar die het pand ziet zitten als kantoorcomplex.

Mocht je het gewoon een heel leuk gebouw vinden, maar nog niet weten wat je er nou precies mee wil doen, dan is er in dit geval geen man overboord. Het COA wil het gebouw graag huren om tijdelijk asielzoekers in op te vangen. De gemeente Amsterdam vindt dat ook goed. Daar win je weer wat tijd mee.

Thumbnail

Wat gaat het kosten?
Hoeveel geld je precies voor de Amsterdamse gevangenis neer moet leggen, maakt het Rijksvastgoedbedrijf niet bekend. "We hebben het gebouw laten taxeren, maar als we die prijs bekend maken, zijn we een dief van onze eigen portemonnee." Eén bieder heeft al een bod uitgebracht en daarom hebben alle andere geïnteresseerden vanaf vandaag nog een paar maanden de tijd om met een plan en bod te komen.

Het Paleis van Justitie aan de Amsterdamse Prinsengracht werd vorig jaar verkocht voor zo’n 60 miljoen euro, maar je hoeft niet voor alle gebouwen zo’n dikke zak met geld mee te nemen. Het bekende grachtenpand met zijn grote witte pilaren wordt op dit moment omgebouwd tot een luxe hotel. Daarnaast staat het op één van de duurste locaties van Nederland. Ook voor de Bijlmergevangenis, een ander prestigieus project, zal je vermoedelijk een flinke hypotheek moeten afsluiten.  

Andere gevangenissen zouden voor een veel lager bedrag afgehamerd kunnen worden. Een kleinere gevangenis in het dorpje Zeeland kostte bijvoorbeeld 350.000 euro. De andere bajes gaan bijna in de verkoop of zijn nog niet te koop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van