Ga naar de inhoud
Ondernemen

Zo verdient een serie-kickstarter zijn geld met portemonnees

Tussen de giga-successen en de gigantische flops in, is het prima toeven op crowdfundplatform Kickstarter. Ontwerper Sjoerd van Dam heeft er al jaren een goedlopende portemonneezaak.

Crowdfundplatform Kickstarter kennen de meeste mensen vooral van de miljoenenknallers, zoals de smartwatch Pebble en de VR-bril Oculus Rift. Talrijker zijn de ondernemers die roemloos ten onder gaan.

En daar tussenin? Daar is een prima boterham te verdienen.

Alles in z'n eentje

Portemonnee-ontwerper Sjoerd van Dam onderneemt al sinds 2014 op Kickstarter met zijn DUN Wallets. Hij doet al jaren zo goed als alles in z'n eentje: het bedenken en maken van de portemonnees, de onderhandelingen met de fabriek en de campagnes op Kickstarter.

Af en toe schieten vrienden hem te hulp. "Bij de onderhandeling met de fabriek ging een vriend van me mee. Hij moest van mij een pak dragen en een notitieblokje voor zijn neus hebben. Verder deed hij niks, maar het zorgde er wel voor dat ik serieus werd genomen."

Laag streefbedrag, veel nabestellingen

Kickstarter begon voor hem 'als pure noodzaak'. "Ik had geen geld om een eerste lading te voorfinancieren." Zijn eerste campagne, de DUN Wallet, was met 26 duizend dollar een redelijk succes. Hierdoor verdween Kickstarter als noodzaak voor nieuwe producten van hem. 

Toch bleef dit zijn aanpak: na de Wallet volgde de Case (niet geslaagd) en de DUO (14.000 dollar) en nu loopt de campagne voor zijn nieuwste portemonnee, de DUN FOLD, nog 4 dagen. Het streefbedrag (3.000 euro) is al lang en breed binnen (20.000 euro).

3000 euro is dan ook een erg laag doel, maar daar is het Van Dam ook niet om te doen. "Het is vooral een marketingtool: ik laat mijn loyale volgers weten dat ik weer iets nieuws heb." De grote verkopen komen pas na de campagne: "Voor het perspectief: ik heb nu 1,5 duizend producten via Kickstarter verkocht en daarbuiten bijna 20 duizend."

Dit zijn verkopen via zijn website en andere webshops. "Zij komen bij mij vanwege de Kickstarter-campagnes. En als zij het hebben, willen de concurrenten het ook."

Volgende stap

Zo haalt hij dus al dik drie jaar zijn inkomen uit Kickstarter en de bedrijvigheid die daaruit volgt. "Vergelijk het maar met wat je als specialist in het ziekenhuis verdient."

Met de kennis en het gespaarde geld werkt hij nu aan een volledig nieuw product: een reiskoffer plus laptophoes. "De FOLD is de laatste portemonnee in de DUN-lijn. Met de reiskoffer maak ik echt een nieuwe stap." Zijn vriendin is al als partner toegetreden en als de koffer aanslaat gaat hij op zoek naar personeel.

Het einde aan het alles-alleen-doen-tijdperk lijkt in zicht.