Ondernemen

Halal rukt op: 'Ik mis alleen nog de halal tompoes'

01 mei 2017 18:22 Aangepast: 02 mei 2017 11:53

Halal make-up, koffie, bier en vakanties. De moslimgemeenschap in Europa groeit en heeft steeds meer geld te besteden. Ondernemers die op deze groeimarkt willen inspelen, waren afgelopen dagen op de Halal Beurs in Eindhoven.

"Moslims die naar Ikea gaan, laten de Zweedse balletjes liggen, omdat het niet halal is. Als Ikea zijn omzet wil vergroten, zouden ze daar iets aan moeten doen," zegt Cemalettin Saglamer, organisator van de Halal Expo Europe in het Beursgebouw in Eindhoven. Het is de derde keer dat deze beurs werd georganiseerd. Vandaag was de laatste dag.

Halal koffie

Veel Nederlandse bedrijven spelen in op deze groeiende markt. Zoals koffiebranderij Miko. "Koffie zelf is per definitie al halal, maar niet de producten die erbij horen", zegt Wendy Janssen van Miko. "Dus de suiker, melk en het koekje. Die gaan wij nu verzorgen. Het religieuze aspect is niet eens zo belangrijk. Voor ons staat halal voor een gezond en eerlijk product, zonder onnodige e-nummers."

De totale waarde van de halalvoedingsindustrie ​is 600 miljard dollar. Saglamer: "Nederlandse bedrijven zouden dus niet alleen moeten kijken naar de Nederlandse moslimgemeenschap, maar er liggen ook grote kansen in het Midden-Oosten."

Halal bier

Bierbrouwer Bavaria heeft de halalmarkt allang ontdekt. "In het Midden-Oosten is de maltcategorie heel groot. Het wordt daar gezien als een verfrissende drank en niet zozeer als bier", zegt Rinske van den Bos van Bavaria. In het alcoholvrije bier van Bavaria heeft nooit alcohol gezeten.

Bij de meeste brouwers is dat wel het geval. Zij halen na afloop de alcohol eruit. Dit is niet halal. Bavaria heeft een andere brouwmethode, die wel halal is. "Voor Bavaria is het heel belangrijk om zo te brouwen, juist om die markt in het Midden-Oosten te bedienen."

Eigenlijk is voor alles wel een halal-alternatief. Of toch niet? Mariam Aaras van Voorlichtingsbureau Halalvoeding: "Ik mis alleen nog een halal tompoes. Zou mooi zijn als die er nog komt!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van