Ondernemen

Schrappen van champagnebelasting is feest voor slijterij aan de grens

19 juli 2017 21:01 Aangepast: 16 november 2018 10:24
Bij deze Zeeuwse slijterij steeg de verkoop van champagne met 115 procent Beeld © De Vuurtoren

Bij handelaren in champagne en cava plopte begin dit jaar de kurk van de fles. Niet alleen om het nieuwe jaar in te luiden, maar vooral om te vieren dat de 'bubbeltaks' van tafel was. Wijnhandelaren beginnen dat nu te zien in de cijfers.

Tot begin dit jaar gold er een extra belasting op mousserende wijnen met een 'champagnevormige kurk die door draden of banden is geborgd'. Oftewel: de chiquere flessen bubbeltjeswijn. De goedkopere varianten met een schroefdop vielen buiten de wet.

Champagne aan de grens

"Voor ons was het een rem op het hele assortiment", zegt Petra de Boevere van slijterij De Vuurtoren in Sluis, gelegen op een steenworp afstand van de Belgische grens. Een groot deel van haar klanten kwam van over de grens voor een bezoek aan het Zeeuwse stadje. Maar bij het zien van de prijzen in haar winkel keerden zij steevast om.

"Ze liepen vaak regelrecht naar het champagnerek, bekeken de prijzen, schrokken daarvan, en verlieten de winkel", zegt De Boevere. Zo zagen ze ook de rest van de winkel niet.

Thumbnail

Klanten liepen na het zien van de prijzen meteen weer de winkel uit. (Beeld: De Vuurtoren)

Kunduz-akkoord

Voor haar erg zonde, aangezien de zuiderburen doorgaans makkelijker een flesje bruiswijn kopen dan Nederlanders. Maar hoe scherp ze ook inkocht, een aantrekkelijk geprijsde champagne kon ze door de extra belasting niet in haar schappen leggen.

Het Kunduz-akkoord veranderde dat. Het was wellicht de kleinste knoop die in dat akkoord van 2012 werd doorgehakt, maar voor De Boevere veruit het belangrijkste.

Sterker nog: ze was actief onderdeel van de lobby om de extra belasting van tafel te krijgen. "Samen met Hans Biesheuvel, toen nog voorzitter van MKB-Nederland, hebben we ons de benen uit het lijf gerend." Het werkelijk opheffen van de belasting werd uiteindelijk vooruitgeschoven, maar sinds 1 januari 2017 is hij toch echt verdwenen.

Champagneverkoop verdubbeld

En dat heeft geholpen. Nu de taks van tafel is, ziet De Boevere dat terug in de boeken. "Gisteren kwam mijn champagneleverancier langs en wat blijkt? Ik heb ruim twee keer zoveel champagne verkocht sinds 1 januari dan normaal in deze periode." Ook cava doet het opvallend goed. "Normaal verkoop ik daar ongeveer driehonderd flessen van, nu zal dat richting de duizend gaan."

 

 

Landelijk?

Branchevereniging Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) herkent dat verhaal, al valt de trend landelijk een stuk lager uit in vergelijking met de grensgebieden, waar geconcurreerd moest worden met buurlanden zonder champagnetaks. "Wij zien een stijging van een paar procent als het gaat om mousserende wijn", zegt het KVNW. Exacte cijfers hebben ze nu nog niet.

Ook de grootste wijnhandelaar van Nederland, Baarsma, bevestigt de vraag naar mousserende wijn te hebben zien stijgen. Concurrent Delta Wines deelt zelfs cijfers waaruit een behoorlijke verschuiving blijkt. Met name de verkoop van cava is flink gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, met 68 procent. De verkoop van champagne steeg met 34 procent.

Prosecco legt het nu af

Volgens Joris Snelten, ceo van Delta Wines, is een belangrijke verklaring de afgeschafte champagnetaks. Wel zag hij de verkoop van prosecco met een paar procent dalen. Al kijkt hij daar niet van op: "Cava is een mooiere drank doordat het per fles een extra vergisting krijgt, net als bij champagne. Daardoor zijn smaaktonen complexer."

Thumbnail

Op North Sea Jazz schonken ze dit jaar cava in plaats van prosecco. (Beeld: ANP)

Prosecco is een stuk goedkoper om te maken en dat proef je terug volgens hem: het wordt in gigantische tonnen vergist en mist een tweede vergisting op de fles, zoals bij Champagne en Cava gebeurt. Doordat veel prosecco een schroefdop heeft in plaats van een champagnekurk, ontsnapte het aan de extra belasting en werd het nog goedkoper.

'Geen supermarktspul meer'

Nu de extra taks op 'dranken met een champagnekurk' is geschrapt, zijn beide bubbeltjeswijnen plots concurrerend geworden, verklaart Snelten. Hij levert met zijn bedrijf aan festivals als North Sea Jazz, die dit jaar direct kozen voor cava in plaats van prosecco.

De handelaren zien dat als vooruitgang. "Ik kan nu eindelijk concurreren met dat supermarktspul", zegt De Boevere, verwijzend naar prosecco. "Een fles mooie cava kost bij ons nu 7,99 in plaats van 10,99." En de Belgen zien haar niet langer als afzetter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van