Dossier ZZP

Minimumtarief voor zzp'ers: goed idee?

30 december 2015 13:49 Aangepast: 03 augustus 2017 23:50

Een zzp’er is in veel gevallen een koopje in vergelijking met een werknemer. Een mogelijke oplossing: een minimumtarief voor zpp’ers om een 'race to the bottom' te voorkomen. De PvdA ziet het wel zitten, de VVD vindt het maar niks, zo blijkt uit deel 3 van onze zzp special.

Eerst maar eens een rekensommetje. Bij een gelijk brutosalaris houden zzp’ers en werknemers een verschillend salaris over. Een werknemer houdt 54 procent van het bruto bedrag over, 46 procent gaat naar de fiscus. Bij een zzp’er is het nettosalaris 66 procent van het totaalbedrag, 11 procent gaat (in theorie) naar pensioen en ziekte, 23 procent gaat naar de fiscus.

Thumbnail

Goedkoper
Een werkgever moet ook nog eens veel meer aan kosten betalen voor een werknemer (84 procent) dan een zzp’er (41 procent).  Bij een gelijk brutosalaris houdt een zzp’er dus meer over én de werkgever is goedkoper uit.

Mei Li Vos (PvdA) vindt dat geen goede zaak: "De Pvda vindt dat de kosten van de werknemer omlaag moeten. Zodat je kiest voor een werknemer of een zzp’er vanwege de kwaliteiten en niet omdat hij goedkoper is."

Ook Eric Ziengs (VVD) vindt deze kosten te hoog, maar ziet vooral problemen voor de werkgever: "Als je een vast dienstverband wilt aanbieden, dan betekent dat je geconfronteerd wordt met allerlei zaken die je vervolgens moet gaan betalen. Elke werkgever die ik op dit moment spreek zegt: ik pas ervoor om op dit moment mensen aan te nemen. Er zijn te veel risico’s."

Minimumtarief
Het resultaat van het huidige beleid: zzp’ers zijn lekker goedkoop en er ontstaat een race to the bottom in verschillende sectoren. De zzp'er met het laagste tarief wint. De oplossing? Een minimumtarief bijvoorbeeld.

Vos vindt het een goede oplossing voor specifieke vakgebieden, zoals de architectenbranche. Ziengs ziet het niet zitten: "Ik vind dat geen goede ontwikkeling. Het is heel simpel: er zitten twee partijen aan tafel, werknemers en werkgevers die een cao afsluiten. En die gaan dan afspraken maken over ondernemers, over zpp'ers, welke tarieven zij moeten hanteren. Dat is toch raar?" De meeste zzp’ers willen bovendien geen minimumtarief, stelt Ziengs.

Nog een probleem: wordt zo’n minimum tarief dan niet ook automatisch het maximum tarief? "Dat zou het risico zijn als er totaal geen onderhandelingsmacht is," zegt Vos, "maar je ziet nu: als er geen bodem wordt gelegd gaat het naar beneden."

Bekijk het hele item hier:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van