We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

07 december 2011 14:32

Bos vroeg bereid tot nationaliseren ABN Amro

Toenmalig minister Wouter Bos van Financiën toonde zich al begin juli 2008 tegenover De Nederlandsche Bank bereid om desnoods Nederlandse onderdelen, waaronder die van ABN Amro, los te snijden uit het Fortisconcern en die eventueel geheel of gedeeltelijk te nationaliseren.

Dat zei hij woensdag tegen de commissie-De Wit. Op 2 juli besprak Bos tijdens een lunch met toenmalig president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank over de slechte financiële positie van Fortis. Op 3 oktober verwierf de staat de aandelen van Fortis Bank Nederland, inclusief de onderdelen van ABN Amro.

Bos benadrukte dat op 2 juli niet de afspraak is gemaakt om ABN Amro te nationaliseren, maar dat hij slechts die bereidheid toonde. Hij zei dat Wellink en hij zich al eerder zorgen maakten over de verliescijfers van Fortis. Volgens Wellink was Fortis zo instabiel, dat Nederlandse onderdelen daaronder zouden gaan lijden en dat zou het hele Nederlandse bankensysteem kunnen raken. Tijdens de lunch werden mogelijkheden besproken om dat te voorkomen.

Topnieuws