Beurs

Superbelegger Buffett heeft 100 miljard in kas, wat gaat hij kopen?

07 augustus 2017 17:41 Aangepast: 13 november 2017 06:39
Beeld © AFP

Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van miljardair Warren Buffett, heeft immense bedragen aan contanten en op de balans staan. Buffett kennende zal hij dat geld willen investeren.

Van de 665 miljard dollar die Berkshire Hathaway op de balans heeft staan, is meer dan een zevende contanten. Het investeringsconglomeraat heeft belangen in allerlei bedrijven, van verzekeraars tot spoorwegen en Coca Cola.

In het tweede kwartaal werd een winst behaald van 4,3 miljard dollar. Maar dividend wordt niet uitgekeerd.

Winsten investeren

Daar heeft topman Buffett heel duidelijke ideeën over. Hij denkt immers dat hij door de winsten weer te investeren meer rendement kan behalen voor de aandeelhouders dan dat ze zelf zouden kunnen als zij een eventueel ontvangen dividend zouden beleggen.

Het geld staat trouwens niet alleen maar op de bank, maar het zit ook deels vast in kortlopende obligaties. Als die binnen een paar maanden aflopen dan wordt dat voor het gemak ook als cash geteld.

Alle winst blijft dus in het concern. En de resultaten van Berkshire Hathaway geven Buffett gelijk. Sinds medio jaren zestig heeft hij het ooit zieltogende bedrijf fors uitgebouwd. Het rendement lig op gemiddeld 21 procent per jaar, dat is het dubbele van de S&P500-index. 

Heeft de tijd

Maar ja, wat koop je als je 100 miljard dollar in je broekzak hebt zitten? In het verleden heeft de nu 86-jarige Buffett aangetoond te kunnen wachten als dat nodig is. Als de koersen ooit weer eens naar beneden gaan, dan kun je toeslaan als je een zak geld hebt en goedkoop inslaan. De tijd zal het leren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van