Ga naar de inhoud
Beurs

Shell hoeft niet duurzamer te worden van aandeelhouders

Beeld © ANP

Aandeelhouders van Shell hebben met overgrote meerderheid tegen de duurzaamheidsresolutie van Follow This gestemd. Maar het aantal voorstemmers verdubbelde wel tot ruim 6 procent.

"Tevreden, maar ik had gehoopt op meer, omdat ik had gedacht dat grote beleggers consequent zouden zijn", zegt Mark Baal, de oprichter van Follow This, de aandeelhouder die de motie indiende.

Vorig jaar was de eerste keer dat op de aandeelhoudersvergadering een resolutie werd ingediend waarin het olie- en gasconcern werd opgeroepen duurzamer te zijn. Toen stemde 2,78 procent voor, nu is dat gestegen tot 6,1 procent.

Grote beleggers onthouden zich

Ook het aantal onthoudingen ligt nu een stuk hoger dan vorig jaar: 6 procent tegen 2,7 procent. PGGM, Nationale Nederlanden en Aegon hebben zich onthouden van stemming.

Volgens Baal is dat om een signaal af te geven dat er volgens hen iets moet gebeuren, maar die partijen wilden niet tegen het bestuur stemmen. Als beleggers consequent waren geweest, dan zouden ze hebben meegestemd met Follow This, aldus Baal. De resolutie sluit helemaal aan bij het beleggingsbeleid van grote beleggers, zegt hij. 

Grote beleggers die met Follow This meestemden zijn nu Actiam, Blue Sky Group (pensioenuitvoerder die is voortgekomen uit de pensioenfondsen van KLM), MN (één van de grootste pensioenuitvoerders van Nederland) en de Church of England.

75 procent van stemmen was nodig

Om het voorstel van Follow This te laten aannemen was 75 procent van de stemmen nodig, zegt Joost Smits van de VEB. Hij denkt dat als de resolutie van Follow This wat wrodt verfijnd meer grote beleggers over de streep kunnen worden getrokken. Het is volgens hem de vraag of Shell zelf niet al bepaalde zaken oppakt.

De VEB, die de belangen van particuliere beleggers behartigt, steunde het voorstel van Follow This.

Follow This probeert Shell al langer meer in de richting van duurzame energie te bewegen. Shell raadde aandeelhouders overigens af om voor de resolutie te stemmen tijdens de vergadering. In een toelichting noemde Shell een aanname van de resolutie contraproductief.