Ga naar de inhoud
Vooruitblik

Weet ABN Amro eindelijk de kosten te drukken?

Weet de nieuwe topman Kees van Dijkhuizen de kosten te verlagen? Beeld © ANP

Morgen publiceert ABN Amro de resultaten over het eerste kwartaal. Al een tijd weet de bank de kosten niet goed in de hand te houden. Grote vraag voor beleggers is of de bank daar nu wel in slaagt.

Analisten denken dat de winst van ABN Amro zal zijn gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat kan ook bijna niet anders, zou je zeggen.

De Nederlandse economie draait namelijk prima en daar zal ABN Amro, dat nu met name een Nederlandse bank is, van moeten kunnen profiteren. De koers is in ieder geval al vooruitgelopen op betere cijfers. De koers van ABN Amro steeg dit jaar al 16 procent, tegen ruim 10 procent voor de AEX-index.

Branchegenoot ING doet het goed

Als je kijkt naar de resultaten van branchegenoot ING, dan ziet het er goed uit voor ABN Amro. Afgelopen woensdag bleek dat ING zijn voordeel doet met de sterke economie.

ING is de grootste en meest internationale Nederlandse bank, maar nog altijd is Nederland een belangrijke markt. De kosten daalden er en er hoefde minder geld opzij te worden gezet voor slechte leningen. De winst vóór belastingen en exclusief boekwinst liep bij ING met bijna 40 procent op.

'Hogere winst ABN Amro'

De gemiddelde verwachting van analisten is, dat de onderliggende nettowinst van ABN Amro stijgt met bijna 10 procent tot 522 miljoen euro. De operationele winst zou met meer dan 20 procent toenemen tot 794 miljoen euro.

De stijging van de winst zal voor een belangrijk deel ook afhangen van de mate waarin de bank de kosten weet te verlagen. De cost-income ratio (de verhouding tussen de kosten en de omzet) is daarvoor een goede maatstaf. ABN Amro worstelt al een tijdje met de kosten.

ABN Amro scoort hier slechter dan ING. Terwijl bij ING in 2016 de cost/income ratio daalde van 62,8 procent tot 53,1 procent, was er bij ABN Amro sprake van een stijging van 61,8 procent tot 65,9 procent. Zonder rekening te houden met reorganisatiekosten bleef de verhouding gelijk.

Reorganisatie

Bij de publicatie van de resultaten over 2016 zei ABN Amro dan ook dat de cost/income ratio 'nog steeds te hoog' was. In het tweede halfjaar van 2016 kwam ABN dan ook met een reorganisatieplan. In september werd aangegeven dat er 1375 banen zouden verdwijnen. In oktober werden nog eens 1500 voltijdsbanen geschrapt.

De medewerkers kregen ook geen kerstpakket. Die bezuinigingsactie moest nog eens 1,5 miljoen euro opleveren.

Kredietportefeuille

Naast de kosten zullen beleggers bij ABN Amro letten op de groei van de kredietportefeuille. Als de economie aantrekt, dan stijgt de vraag naar leningen normaal gesproken ook.

ING zag de kredietportefeuille weliswaar groeien, maar de bank klaagde vorige week dat ze liever nog meer had uitgeleend.  

Fintech

Volgens experts loopt ING voorop met fintech, zoals innovatieve apps en websites waarmee klanten bankzaken kunnen afhandelen. Aandeelhouders zullen willen weten wat ABN Amro daar tegenover kan zetten. Experts denken dat banken door de opkomst van fintech nog meer kunnen besparen op personeel.

ABN Amro publiceert woensdag 17 mei om 7 uur 's ochtends de resultaten over het eerste kwartaal.

Meer op RTLZ.nl:
Waarom ING het op beter doet dan ABN Amro, ook op de beurs. RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra legt uit

Dit is een artikel van