Ga naar de inhoud
Beurs

Follow This: Shell moet meer steken in zon en wind

Beeld © ANP

Op de aandeelhoudersvergadering van Shell vandaag vragen de activistische aandeelhouders van Follow This dat het concern stopt met het zoeken naar olie en gas en het geld dat het nu verdient steekt in de energietransitie.

Volgens oprichter Mark van Baal van Follow This zou Shell moeten zeggen dat het fossiele tijdperk ten einde is. Shell hoeft wat hem betreft niet in één keer het roer om te gooien, dat kan geleidelijk.

Het concern zou nog zoveel mogelijk moeten verdienen met olie en gas en dat geld moeten investeren in de oplossingen van de toekomst, zoals zonnepanelen en windturbines, aldus Van Baal. Die kunnen volgens hem worden gebouwd zonder subsidies.

'Ook goed voor de wereld'

Dat alles zou volgens Van Baal heel goed zijn voor de wereld. Shell zou in de ogen van Follow This de 25 miljard die het per jaar investeert moeten gebruiken om hun volle gewicht achter de energietransitie te zetten.

Daarvoor moet Shell een stip op de horizon zetten die in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent dat we in 2050 een energiesysteem moeten hebben gerealiseerd zonder de uitstoot van broeikasgassen.

Bekijk het gesprek met Mark van Baal: