Ga naar de inhoud
Beurs

Intel verkoopt deel aandelenbelang in ASML

Beeld © RTL Z

De Amerikaanse chipmaker Intel heeft een deel van de aandelen die het had in ASML verkocht. Intel en twee andere chipproducenten staken vijf jaar geleden geld in ASML, zodat deze zijn EUV-technologie verder kon ontwikkelen.

Dat was onderdeel van een overeenkomst met ASML uit 2012, waarbij Intel ook geld stak in de R&D-afdeling van ASML. Ook chipmakers TSMC uit Taiwan en het Zuidkoreaanse Samsung pompten toen geld in ASML, samen kochten de bedrijven 25 procent van de aandelen. Van het belang van 15 procent dat Intel nam, is nu nog 8,5 procent over. 

EUV

De reden dat die drie ondernemingen dat deden was dat ASML geld nodig had om de ontwikkeling van zijn EUV-technologie te versnellen. Met die technologie kunnen chips nog sneller worden. ASML bouwt de machines waarmee Intel, TSMC en Samsung hun chips maken.

ASML is wereldmarktleider en het zit aan tegen de grens van wat technisch mogelijk is. Met de ontwikkeling van de nieuwste Extreme Ultraviolet (EUV) technologie is veel geld gemoeid. Intel stak in 2012 in totaal 3,3 miljard euro in ASML. Daar kwam nog eens 900 miljoen euro van TSMC en Samsung bij.

Overeenkomst was voor vijf jaar

Ten tijde van die overeenkomst was al afgesproken dat de deal een looptijd had van vijf jaar. Intel verkleinde in 2013 zijn belang van 15 procent tot 14,1 procent. Nu gaat dat dus verder terug. Samsung en TSMC verkleinden al eerder hun belang in ASML. 

EUV-machines helft van orderportefeuille

ASML heeft inmiddels al een aantal EUV-chipmachines verkocht. Eind vorig jaar had het orders ontvangen voor 18 stuks, voor in totaal 2 miljard euro. Dat was de helft van de orderportefeuille. De EUV-machines kosten ruim 100 miljoen euro per stuk. Ze moeten de komende jaren de melkkoe worden van ASML.